Un milion de turci s-au adunat duminică la Istanbul la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a denunţa lovitura de stat eşuată - un spectacol de putere în fața criticii occidentalilor privind măsurile de represiune adoptate.

 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a evocat din nou, duminică, o posibilă restabilire a pedepsei cu moartea în ţara sa dacă poporul doreşte acest lucru. "Dacă poporul doreşte pedeapsa cu moartea, partidele vor urma voinţa lui", a spus Erdogan în faţa simpatizanţilor care scandau "pedeapsa cu moartea". El a adăugat că mai multe ţări aplică pedeapsa cu moartea.

Adunarea "Democraţiei şi Martirilor" de pe terenul de paradă Yenikapi, construit pe mare în sudul peninsulei istorice a Istanbulului, încheie trei săptămâni de demonstraţii nocturne organizate de susţinătorii lui Erdogan.

Majoritatea s-au adunat duminică fluturând steaguri ale ţării sau bannere pe care scria "Eşti un dar de la Dumnezeu, Erdogan" sau "Porunceşte-ne să murim şi o vom face". "Suntem aici pentru a demonstra că aceste steaguri nu vor coborî, apelul la rugăciune nu va fi redus la tăcere, iar ţara nu va fi divizată" , a spus un funcţionar public, care a călătorit din oraşul Ordu, situat pe malul Mării Negre, pentru a participa la miting.

"Este vorba despre ceva dincolo de politică, este fie libertatea noastră, fie moartea", a spus el. Şeful statului turc s-a referit pentru prima dată la posibilitatea reintroducerii pedepsei capitale pe 16 iulie, a doua zi după tentativa de lovitură de stat, când a răspuns unor susţinători ai regimului său, la Istanbul, că problema este a parlamentului. A doua zi, la Ankara, el a reacţionat la scandări ale manifestanţilor care cereau condamnarea la moarte a puciştilor. Erdogan a promis să scape Turcia de reţeaua clericului Fethullah Gulen stabilit în Statele Unite, pe ai cărui susţinători din cadrul forţelor de securitate, sistemul judiciar şi serviciul public îi acuză de orchestrarea loviturii de stat. Turcia a abolit pedeapsa capitală în 2004, în cadrul eforturilor de negociere a aderării la Uniunea Europeană.