Liderul chinez Hu Jinato a pledat încă o dată ieri, pentru modernizarea armatei chineze, cea mai mare din lume din punct de vedere numeric, pentru "a o face mai puternică graţie ştiinţei şi tehnicii", relatează AFP.

"Pentru a face armata mai puternică graţie ştiinţei şi tehnicii, va trebui atins gradul de dezvoltare (...) conform obiectivului nostru strategic de clădire a unei armate informatizate", a declarat Hu la deschiderea celui de-al 17-lea congres al Partidului Comunist din China. Autorităţile chineze şi Hu însuşi declaraseră anterior că vor privilegia calitatea şi modernizarea tehnologică în detrimentul cantităţii, pentru forţele armate chineze, care numără oficial 2,3 milioane de membri.
Hu Jinato a subliniat, luni, că această modernizare a echipamentelor implică şi formarea cadrelor. În străinătate, şi în special în Statele Unite, puterea militară a Chinei reprezintă un motiv de îngrijorare.
Beijingul a anunţat un buget oficial al Apărării de 45 de miliarde de dolari pentru 2007, în creştere cu 17,8 la sută faţă de anul precedent, însă Agenţia americană de informaţii militare (DIA) consideră că în total, cheltuielile militare chineze s-ar putea ridica la 125 de miliarde de dolari, anul acesta.