Au mai rămas câteva zile până la alegerile pentru rectorat şi şefia Senatului Universităţii din Oradea iar la întrebările importante ale opiniei publică, niciunul dintre candidaţi nu a răspuns. Constantin Bungău, Florian Bodog, Sorin Curilă sau Aurel Căuş, cum veţi rezolva problemele legate de plagiat cu care instituţia se confruntă?

 

Chiar dacă deputaţii au dat un ultim tun înainte de a-şi pierde mandatele, eliminând din rândul sancţiunilor dispuse în caz de plagiat retragerea calităţii de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare, retrogradarea şi desfacerea contractului de muncă, girând prin asta normalizarea furtului, la nivel local există o oarecare tendinţă de autocurăţare. Spre exemplu, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a criticat în termeni duri Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor spunând că în acest fel Parlamentul a ales să nu se implice în lupta anti-corupţie din mediul universitar.

În altă ordine de idei, pentru că actualul ministru Adrian Curaj a aruncat problema plagiatului în ograda Universităţilor devine tot mai clar că cine va conduce instituţiile superioare va decide şi cu privire la această problemă.  

Cu privire la Ioan Mang există decizia Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării care spune că a plagiat un articol, cu privire la Daniela Ionescu există o condamnare a Curţii de Apel Ploieşti în care s-a decis că şi-a copiat cartea "Proiectarea tricoturilor simple” după un volum al unei profesoare din Iaşi, iar Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină a recunoscut că a copiat pagini întregi dintr-o altă lucrare, că doar "cărţile se scriu din cărţi”. Aşadar, se impune întrebarea: cu oamenii aceştia, care prejudiciază imaginea Universităţii şi a tuturor oamenilor cinstiţi cărora le cerşiţi votul, ce veţi face? Trebuie înţeles că problema aici nu o reprezintă Ioan Mang, nici Simona Cavalu sau Daniela Ionescu, problema aici o reprezintă omul care este prins că plagiază şi care are o funcţie foarte importantă, care are putere şi influenţă. Sunteţi în stare să faceţi ce trebuie pentru a apăra oamenii cinstiţi, pentru a progresa, sau veţi rămâne în umbra acestor indivizi, la fel cum unii dintre voi s-au ascuns ani în şir în spatele Unchiului.

Este, de fapt, şi o luptă între mentalităţi. Sunteţi oameni formaţi şi supuşi mentalităţii vechi, acea care merge pe maxime de genul "capul plecat sabia nu-l taie”, "şefu-i şef şi-n şanţ”, "să fie bine pentru toată lumea” etc, sau sunteţi oamenii noului, cei care înţeleg că meritocraţia trebuie să primeze în faţa intereselor de grup, cine este mai bun merită şi trebuie găsite metode legale şi moderne pentru a face curăţenie.

Da, pentru asta trebuie tăiat în carne vie, dar la asta se aşteaptă lumea la un deceniu de la "marele furtişag” universitar în care instituţia şi-a umflat cifra de şcolarizare pentru a face bani. Sunteţi pregătiţi să faceţi din Universitatea din Oradea o instituţie care să merite calificativul de "încredere ridicată” dat de ARACIS sau îl veţi cerşi în continuare ca un servitor care aşteaptă ca de la masa bogaţilor să i se arunce şi lui un os. Tocmai de aceea, pornind de la toate aceste lucruri, trebuie să vă clarificaţi intenţiile înainte ca universitarii să-şi pună ştampila pe numele vostru în buletinele de vot. Aşadar, stimaţi candidaţi, cu plagiatorii dovediţi ce faceţi?