La sfârșitul anului trecut, Consiliul Local al comunei Uileacu de Beiuș adopta două hotărâri: 74 din 17 noiembrie 2015 „privind aprobarea dezlipirii suprafeței de 560 de metri pătrați din Cartea Funciară nr. 50034 Uileacu de Beiuș, județul Bihor” și 78 din 11 decembrie 2015 „privind implementarea proiectului «Înființare și dotare grădiniță, în satul Uileacu de Beiuș, Comuna Uileacu de Beiuș, Județul Bihor»”.

Aceste decizii ale consilierilor locali aveau să permită primăriței Mihaela Sabău inițierea unui proiect pe cât de necesar, pe atât de avantajos pentru comună: ridicarea unei grădinițe la Uileacu de Beiuș, chiar lângă școală, pe bani europeni, circa 611 mii de lei, fără nicio cofinanțare din partea administrației locale!

Părea că lucrurile își vor urma cursul firesc și acest proiect ambițios al edililor comunei va putea fi dus la bun sfârșit. Primăria a trecut la fapte și a contractat o firmă de consultanță care a elaborat necesarul studiu de fezabilitate. Problemele au apărut după ce firma de consultanță a constatat că în ghidul de finanțare se cere ca obiectivul de investiții să fie singur pe un număr cadastral, iar în acel moment, pe numărul cadastral 50034 se aflau sediul Primăriei, școala și terenul destinat grădiniței. Acest număr cadastral 50034 fusese dezmembrat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 74/2015, fiind dezlipiți cei 560 de metri pătrați aferenți obiectivului „Înființare și dotare grădiniță”, dar acest lucru trebuia consemnat în inventarul domeniului public. Ei bine, ceea ce părea doar o formalitate s-a transformat în găselnița cu care cei trei consilieri liberali și colegul lor de la Partidul Național Democrat au reușit să blocheze și, în cele din urmă, să respingă definitiv această investiție cu finanțare integrală din fonduri europene. Proiectul de hotărâre „privind modificarea și însușirea bunurilor care alcătuiesc domeniul public al comunei Uileacu de Beiuș județul Bihor” avea nevoie de opt din cele unsprezece voturi ale consilierilor locali, dar cei patru aleși menționați - de la PNL și PND - au găsit diverse forme de se opune adoptării acestuia în două rânduri: la 5 și 9 august. De aceea ședința extraordinară de joi, 11 august, reprezenta ultima încercare de adoptare a hotărârii amintite.

În deschiderea ședinței, secretarul Adrian Marge a explicat încă o dată de ce este necesară consemnarea în inventarul domeniului public a dezlipirii celor 560 de metri pătrați destinați amplasamentului noii grădinițe, dar consilierul liberal Boros Istvan a declarat că prioritățile comunei sunt altele, de exemplu, construirea unei capele mortuare, nu a grădiniței.

Deși primărița Mihaela Sabău a precizat că nu există finanțare europeană pentru capele mortuare, aceasta urmând să fie amenajată cu bani de la bugetul local, grupul celor patru consilieri de la PNL și PND s-a abținut, după care Dorin Plaștin, Boros Istvan, Ioan Lezeu (PNL) și Ciprian Borz (PND) au părăsit intempestiv ședința. Mihaela Sabău și-a manifestat nemulțumirea față de acest nedorit deznodământ, acuzându-i pe cei patru consilieri locali că au pus interesele personale înaintea celor comunitare. Interlocutoarea noastră a subliniat necesitatea construirii unei grădinițe în Uileacu de Beiuș atâta timp cât, actualmente, aceasta funcționează într-o clădire a cultului reformat, imobil pentru care, în repetate rânduri, a fost solicitată plata unei chirii. Mihaela Sabău a declarat că valoarea proiectului grădiniței se ridica la suma de 611 mii de lei, bani ce urmau să provină din fonduri europene și pe care Primăria comunei Uileacu de Beiuș îi va pierde din cauza votului celor patru consilieri. Mai mult, preciza primărița comunei Uileacu de Beiuș, în loc să atragă peste 611 mii de lei, acum, administrația locală va trebui să plătească din bugetul propriu atât studiul de fezabilitate, cât și serviciile de consultanță, în total, 20 de mii de lei!