Deşi mulţi au văzut în fervoarea cu care a acţionat Senatul Universităţii din Oradea, imediat după arestarea la domiciliu a lui Constantin Bungău, drept exercitarea prilejului de a scăpa de rector, în realitate forul legislativ vrea doar ca la cârma Universităţii să fie cineva care să aibă dreptul de a semna hârtii, mai ales că se apropie admiterea şi sunt plăţi de făcut. Cel puţin aşa susţine preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

 

Acesta a dat asigurări ieri că nimeni nu vrea să organizeze alegeri şi nu se gândeşte la schimbarea proaspăt alesului rector, ba chiar toată lumea speră ca acesta să fie nevinovat, dar că sunt chestiuni urgente pe care Constantin Bungău nu le poate rezolva din arest.

„După ce am aflat decizia judecătorilor, am discutat cu Marcel Roşca şi am trimis documentele la Ministerul Educaţiei ca să vedem cum să acţionăm. Am primit răspunsuri vagi, aşa că am convocat Senatul Universităţii din Oradea şi am discutat cu Consiliul de Administraţie situaţia creată. Rectorul îşi luase concediu înainte de a fi arestat, iar ITM-ul a spus că legal este în concediu. Nu puteam să tergiversăm lucrurile, aşa că, după ce m-am sfătuit cu colegii jurişti, am luat decizia de a propune Ministerului Educaţiei să îl suspendăm pe rector, după ce îşi termină concediul. Urgenţa este cauzată de faptul că avem nevoie de un ordonator de credite, care să poată semna acte. Vine admiterea, avem plăţi de făcut, un rector interimar nu poate semna, iar instituţia ar fi gripată. Nu se pune problema demiterii rectorului, nici a organizării de alegeri. Nu a fost încă declarat vinovat”, a spus, pentru Crişana, Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii.

Curtea de Apel Oradea a respins vineri, 1 iulie, contestaţiile privind arestul la domiciliu făcute de rectorul Constantin Bungău, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, şi soţii Camelia şi Marin Dindelegan, precum şi cea a procurorilor DNA care cereau trimiterea lor în arest preventiv. Sentinţa este definitivă, ceea ce înseamnă că, până pe 23 iulie, toţi inculpaţii vor fi obligaţi să nu-şi părăsească domiciliile, să nu comunice între ei (cu excepţia soţilor Dindelegan) şi nici cu ceilalţi patru suspecţi sau cu cei 39 de martori din dosar. Rectorul Constantin Bungău este acuzat de trafic de influență și luare de mită. Acesta ar fi primit de la un cadru didactic foloase în valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească.