Comisia de circulaţie și transport rutier din cadrul Primăriei Oradea a aprobat ieri, 25 octombrie, trei propuneri privind desființarea unor locuri de parcare din zona centrală. În faţa Palatului de Justiţiei vor fi două benzi rutiere.

Ieri s-a aprobat desființarea celor cinci locuri de parcare cu plată amenajate în intersecția străzilor Bicazului-Dunărea-Eminescu și amenajarea în locul acestor parcări a unei benzi de circulație, precum și montarea indicatoarelor „oprirea interzisă”. Această decizie s-a luat în urma sesizărilor primite de Primăria Oradea din partea mai multor cetăţeni cu privire la necesitatea descongestionării traficului în zona menționată. Potrivit municipalităţii, odată cu desfiinţarea acestor locuri de parcare conducătorii auto vor putea circula mai uşor, având o vizibilitatea mai bună. A doua propunere vizează desființarea celor 13 locuri de parcare cu plată amenajate în Parcul Traian pe partea stângă, vizavi de Palatul de Justiție. În urma hotârării comisiei de circulație, în timp ce aceste locuri se vor desființa, pe partea cealaltă, în fața clădirii Tribunalului, parcările existente vor fi transformate în parcări paralele cu axul drumului. Se vor putea crea astfel două benzi de circulație, autoturismele care vin de pe străzile Magheru și Libertății, precum și dinspre strada G. Enescu, putând vira mai ușor fie spre strada Tribunalului, fie spre stânga pe lângă Romcontrol, în timp ce altele vor putea merge înainte spre strada Mihai Eminescu.

„Ne dorim descongestionarea zonei din fața Palatului de Justiție, traficul de aici fiind foarte aglomerat din cauza instituțiilor și școlii care funcționează în această zonă, în special în cursul dimineții și la orele de vârf. Una dintre primele măsuri pentru a fluidiza circulația este desființarea acestor locuri de parcare. Urmează să studiem și alte posibilități pentru descongestionarea traficului, inclusiv desființarea altor locuri de parcare. Conducătorii auto care vin în zonă au posibilitatea de a parca în parcarea supraetajată din spatele Tribunalului, care deține 455 de locuri de parcare”, a declarat viceprimarul Florin Birta.  

Tot în cadrul ședinței Comisiei de circulație s-a decis desființarea locurilor de parcare cu plată din Piața Ferdinand, situate înaintea intersecției cu strada Ady Endre. În urma desființării acestor locuri de parcare, conducătorii auto care ies din strada Ady Endre vor avea vizibilitate mai bună din partea stângă.