Este povestea a mii de tineri care visează să evadeze din România. A copiilor talentaţi care au şansa să studieze în străinătate. A celor care îşi pun talentul la muncă şi încep să-şi construiască viitorul. Numai că evadarea nu te duce într-o lume perfectă. Este povestea Ioanei, o tânără orădeancă ajunsă studentă la New York University şi care a reuşit să pună pe roate o afacere uimitoare.

 

Ioana Holt avea 16 ani şi era elevă la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea când părinţii au decis să o lase să-şi continue studiile la un liceu din Austria. Olimpică la limbi străine (engleză şi spaniolă), dar şi la matematică-informatică, Ioana a reuşit să plece din ţară cu burse, atât la liceu cât şi la facultate. După ce şi-a finalizat studiile medii în Austria şi Anglia, a reuşit să ajungă în 2012 la New York University. Talentul şi rezultatele la învăţătură nu-ţi pun singure pâinea pe masă şi nici nu-ţi ţin de cald, astfel că Ioana a muncit să se întreţină.

„Am muncit zile şi nopți în cofetării şi restaurante ca să mă întreţin. Întotdeauna am fost pasionată de gătit, deserturi în mod special. Dar, din cauza reuşitelor mele academice, am tratat această pasiune, mulţi ani, doar ca un hobby”, spune Ioana Holt.

Pasiunea pentru deserturi a căpătat-o de mică, când alături de mama ei sau de bunică, frământa tradiţionalii cozonaci ardeleneşti cu nucă sau stafide. La reţetele bunicii şi ale mamei, a adăugat apoi alte reţete de prin locurile unde a purtat-o destinul, le-a combinat şi încercat în zeci de feluri. Pasiunea se transforma încetul cu încetul într-un mod de viaţă. A urmat, firesc, un pas decisiv.

„În loc să îmi termin facultatea şi să găsesc un job bine plătit, am decis să îmi iau inima în dinţi şi să pun NYU pe pauză. Să fac ceva cu totul neacademic, departe de casă şi singură. Am început propria mea afacere în noiembrie 2015, din micul meu apartament în Lower Manhattan. La 22 de ani am deschis un magazin online vânzând bomboane de ciocolată”, povesteşte tânăra. După şase luni a găsit un investitor şi, în august anul acesta, a deschis „Rose&Basil”, „mica mea cafenea magică” în East Village, New York.

O reîntâlnire cu foşti colegi da facultate i-a dat prilejul Ioanei să le servească deserturi delicioase, coapte după reţetele de acasă, cu ingrediente naturale; i-a dat pe spate cu borcănele fermecate în care se amestecau savant miere cu semninţe, nuci, ciocolată, budincă şi fructe de sezon. Prăjiturelele Savarina şi Albina vă sună cunoscut? Ei bine, au avut un succes nebun... Fostul ei coleg, William Wang s-a decis să investească alături de Ioana, astfel că cei doi sunt co-fondatori ai cafenelei Rose&Basil. La fel ca Ioana, William a ajuns în SUA la o vârstă fragedă (14 ani), iar faptul că este vegetarian l-a făcut să aprecieze pe loc produsele tinerei. 

La fel ca Ioana, tânărul este un împătimit al mâncărurilor de calitate, fiind puternic influenţat de bucătăria orientală, dar şi de cea occidentală pe care a descoperit-o în America. Iar mixajul culinar pe care îl crează Ioana l-a făcut să intre în afacere.

„A fost magic”, a declarat el pentru thevillager.com. „Cred că oamenii ar trebui să fie conştienţi de ce consumă şi de ce unele lucruri sunt dăunătoare. Există multe localuri cu profil vegetarian, cu produse care nu conţin gluten, dar gustul lor este oarecum dezamăgitor”.

Deserturile Ioanei sunt dulci, dar nu au niciun adaos din zahăr sau conservanţi. Foloseşte doar ingrediente naturale, organice, marmelade, lapte de oi sau capre, fructe de sezon. Prăjiturile ei sunt în meniu doar două zile. Zahărul folosit în exces poate fi extrem de dăunător, iar Ioana şi-a dat seama de acest lucru încă de pe vremea când termina şcoala în Austria şi se pregătea de bacalaureat. A lucrat într-o cofetărie unde şi-a perfecţionat abilităţile în fabricarea ciocolatei şi a altor produse de patiserie. Şi-a luat examenele, iar stagiul de perfecţionare în patiserie l-a încheiat cu un grad ridicat de înţelegere a ciocolatei, dar şi cu câteva kilograme în plus. Aşa că, trebuia găsită o altă cale, iar revenirea la deserturile de acasă, făcute cu produse naturale, era cheia care îi putea deschide uşa succesului.

„Cred că motivul pentru care este atât de important pentru mine să prepar prăjituri şi dulciuri pentru alţii are legătură cu copilăria mea. Întotdeauna am asociat mâncarea, servirea mesei, cu familia, cu acasă, cu dragostea şi confortul pe care ţi-l dă familia”, spune ea.

Iar cafeneau magică Trandafir şi Busuioc din New York în care se pregătesc dulciuri după reţete româneşti are toate ingredientele unui loc primitor pentru aniversări intime, evenimente private, petreceri pentru copii. Cei doi co-fondatori se pregătesc să-şi extindă cafeneaua cu un mic magazin, iar în spatele clădirii vor să amenajeze o mică grădină de 350 de metri pătraţi.

„Ce e diferit în cazul meu e că povestea mea nu e perfectă. Nu e standardul aşteptat de la copilul care a plecat pe alte meleaguri şi a reuşit prin a fi «geniul» ce l-a scos din ţară. Am încercat, dar viaţa nu e perfectă şi fericirea nu e un ţel. E o alegere. În Romania şi în afară...  Atâţia tineri trăiesc cu impresia că trebuie să scapi din România, să urmăreşti formula copilului de geniu… Adevărul e că chiar dacă pleci, viaţa nu e perfectă nicăieri... Succesul vine în atâtea forme. Important e să urmăreşti ce-ţi place. Să ţi-l găseşti întâi şi apoi să ai curaj să crezi în tine, indiferent de unde eşti. Să crezi că poţi. Că e posibil. Când credem că nu e uşor şi pornim aşa la drum, nu e uşor nicăieri, nu doar în România. Nu suntem victime decât dacă alegem să fim. Asta e lecţia pe care eu am învăţat-o şi pe care vreau să o împărtăşesc cu voi”, le transmite Ioana celor de acasă.