Locatarii unui bloc din municipiul Oradea au fost evacuaţi, ieri, după ce unul dintre apartamentele de la primul etaj a fost cuprins de flăcări. Pompierii au reuşit să stingă incendiul, provocat, cel mai probabil, de o lumânare lăsată aprinsă. Un copil în vârstă de un an şi jumătate s-a intoxicat cu fum şi a fost transportat la spital.

 

Ieri dimineaţă, ISU „Crişana” a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu la un apartament situat la etajul unu al unui bloc de locuințe de pe strada Ioan Cantacuzino din municipiul Oradea. La adresa indicată de apelant au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, dintre care două de stingere și unul de prim ajutor calificat. Ajunși la locul intervenției, întrucât casa scării și apartamentul situat deasupra locuinței afectate de flăcări erau inundate cu fum, pompierii militari au procedat de urgență la evacuarea tuturor locatarilor care nu ieșiseră din clădire până în acel moment, constituind simultan dispozitivul de stingere a incendiului. Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 15 minute, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga locuință și la celelalte apartamente. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de o lumânare lăsată aprinsă, nesupravegheată.  Au ars un colțar și un laptop, degradându-se totodată mai multe bunuri din apartament. Echipajul de pompieri militari paramedici a acordat primul ajutor calificat unui copil, în vârstă de 1 an și 6 luni, intoxicat cu fum, transportându-l ulterior la spital.

 

Intervenţii multe în judeţ

 

De altfel, în perioada 21 – 25 ianuarie, pompierii militari au desfăşurat 156 de misiuni operative, dintre care 12 operaţiuni de stingere a incendiilor şi 118 intervenţii pe linia acordării primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență. Potrivit informaţiilor furnizate de ISU, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, Stația de Pompieri Aleșd a fost alertată pentru stingerea unui incendiu produs la acoperișul unei construcții aparținând unei grădinițe din localitatea Lugașu de Jos. Pompierii au acționat cu 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă timp de aproximativ 20 de minute, reușind să stingă incendiul. Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, au ars aproximativ 20 metri pătrați din acoperișul clădirii, circa 12 metri pătrați scândură, aproximativ 20 metri liniari grindă din lemn și s-au degradat circa 40 metri pătrați acoperiș și aproximativ 8 metri pătrați parchet laminat. În aceeași noapte, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au lichidat un incendiu izbucnit la o construcție anexă din cadrul unei gospodării din Vălani de Pomezeu. Şi pompieriii din Aleșd au intervenit pe strada Ciocârliei din localitate, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la hala de producție a unei fabrici de încălțăminte. Forțele de intervenție au stins operativ incendiul, limitând pagubele la un aspirator de praf. Evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit electric. Sâmbătă, pompierii Stației Valea lui Mihai au acționat pe strada Republicii din localitate, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe, cel mai probabil din cauza coșului de fum necurățat de funingine. De asemenea, Garda de Pompieri Sălard a fost solicitată să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitate.  În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent la încăperea care adăpostea centrala termică și la acoperișul locuinței, amenințând să se extindă la întreaga casă. Evenimentul, determinat cel mai probabil de coșul de fum necurățat de funingine, s-a soldat cu pagube constând în acoperișul centralei termice și circa 30 de metri pătrați din acoperișul casei. În intervalul  22 - 23 ianuarie, echipajele Gărzii de Pompieri 1 Mai și ale Detașamentului 2 de Pompieri Oradea au stins două incendii produse la o locuință din Cihei, respectiv la o casă de pe strada Vămii din Oradea, împiedicând producerea de daune materiale, iar pompierii militari din cadrul Gărzii Sălard au localizat și lichidat un incendiu izbucnit în holul unei case din localitate, reușind să limiteze pagubele la un aspirator.

În cazul evenimentelor produse în Cihei și Oradea, cauza probabilă a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine, iar în cazul incendiului din Sălard, depozitarea cenușii și a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. Luni, pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea au intervenit pe strada Rampei din municipiu, unde au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o baracă din lemn. Tot luni, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca, în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Holod, au localizat și lichidat un incendiu care se manifesta la o încăpere și la acoperișul unei locuințe situate în localitatea Lupoaia, comuna Holod. Şi acest incendiu a fost provocat, cel mai probabil, de un coş de fum.