Jocul „Balena Albastră”, al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenția autorităților din România. După ce în alte state jocul a făcut victime, polițiștii au demarat o campanie de prevenire. Ministerul Educației și Patriarhia Română vor să-i informeze pe elevi.

 

„Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale” este mesajul campaniei demarate de Poliția Română pornind de la jocul „Balena Albastră”, în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea și chiar suicidul. Autoritățile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.

„Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4.20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web”,explică reprezentanții Poliției Române. Potrivit sursei citate, jocul poate purta și alte denumiri, nu doar „Balena Albastră”, așa cum a fost inițiat, efectele lui fiind aceleși. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se și în alte țări, printre care și Republica Moldova.

„Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (...) Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile. Acordaţi-le timp celor dragi!”, transmit polițiștii.

Ministerul Educației propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Sper că nu va deveni un fenomen în rândul copiilor şi tinerilor din România. Insistăm ca toţi părinţii să fie atenţi şi să supravegheze activităţile online pe care le au copiii, să vadă dacă sunt elemente atipice faţă de conduita normală. La fel, pe profesori îi rog să sesizeze orice schimbare de comportament care poate să apară în evoluţia copiilor şi pe psihologii şi consilierii şcolari îi rog să poarte discuţii. La orele de dirigenţie să se discute despre cât este de important să fim atenţi la tipul de jocuri. Este foarte importantă consilierea copiilor noştri şi cred că fiecare profesor la dirigenţie poate să abordeze în linii mari ce se poate obţine de la un joc. Vom lua legătura cu colegii noştri de la ministerele autorizate, cum este Ministerul de Interne, partea de Cyber Security, pentru a vedea cum putem să blocăm pe teritoriului României accesul la un asemenea tip de joc”, a declarat Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Reacția autorităților vine după ce cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iaşi, cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, au ajuns la spital, vineri, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ţinându-şi respiraţia. Unul dintre ei a declarat că o elevă le-a povestit despre un joc în care trebuie să îşi ţină respiraţia, iar alta le-a propus să se joace în timpul pauzei, pe hol. Imediat, copiii s-au simţit rău şi au fost luaţi de două ambulanţe fiind duși la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, medicii fiind rezervați în privința stării lor. Surse locale au spus că elevii ar fi jucat „Balena Albastră”, însă informaţia nu a fost confirmată de Poliţie. Inspectoratul Județean de Poliție a deschis o anchetă.