Prima etapă a proiectului de canalizaţie s-a încheiat ieri, planul municipalităţii orădene fiind ca, în următorii 10 ani, cablurile aeriene să fie îngropate, iar stâlpii de beton să fie înlocuiţi cu stâlpi ornamentali. Pentru ca operatorii să poată să-şi îngroape cablurile în noua canalizaţie este nevoie de un aviz din partea ANCOM.

 

Directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, Eduard Florea, a menţionat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că una dintre priorităţile administraţiei locale în ultimii ani a fost coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii electrice şi electronice de pe clădiri şi stâlpi. În acest sens, municipalitatea a concesionat pentru o perioadă de 40 de ani către RDS&RCS, 100.000 mp de teren pentru realizarea canalizației subterane de comunicații electronice, cu obligaţia companiei de a construi până la 200 km canalizație tehnică în oraș. Contractul a fost semnat în anul 2014, termenul de execuţie fiind de doi ani de la primirea amplasamentului.

„Aspectul estetic al localităţilor este foarte important. Pe toţi ne deranjează cablurile aeriene, chiar dacă nu concepem viaţa în lipsa serviciilor de internet, TV, telefonie. Deceniul televiziunii digitale, urmat de expansiunea internetului, a telefoniei mobile şi în prezent a WI-FI, au remodelat aspectul localităţilor. Obiectivul oraşului Oradea pentru 2025 este schimbarea stâlpilor de beton cu stâlpi ornamentali adecvaţi clădirilor din Centrul istoric, respectiv pe arterele principale, dar şi îngroparea cablurilor aeriene”, a precizat Eduard Florea. Prezent la conferinţa de presă, directorul regional al RDS&RCS, Ioan Dumea, a menţionat că, în cadrul lucrărilor derulate la nivelul municipiului, s-a realizat 154,2 kilometri de reţea subterană, mai rămânând de executat lucrări mai mici pe străzile Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu. Investiţia a fost de peste 37 de milioane de lei, cu o redevenţă anuală către municipalitate de 267.000 lei. „Sursa de finanţare  a fost asigurată de companie. Primăria Oradea nu a cheltuit nimic cu acest proiect. Ca o compensare morală pentru deranjul produs locuitorilor prin aceste săpături, am amenajat, pe cheltuiala noastră, Parcul Xenopol, pista de alergare, terenurile de tenis şi parcarea de la Baza de tenis de lângă Sala Sporturilor, dar şi sala de forţă”, a afirmat Ioan Dumea.

Directorul Direcţiei Economice a precizat că, în această lună, s-a finalizat inventarul reţelelor existente, s-au finalizat lucrările la canalizaţia tehnică subterană şi, totodată, s-a transmis către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) documentaţia de avizare a condiţiilor financiare şi tehnice de acces în canalizaţia publică. De asemenea, au fost publicate pe site-ul Primăriei Oradea contractele de acces şi capacităţile subterane disponibile. În ce priveşte inventarul infrastructurii şi a reţelelor din Oradea, în acest moment există 345,6 km de reţele aeriene şi 201,5 km reţele subterane vechi, la care se adaugă cei 154,2 km noi de canalizaţie.

 

Urmează să dispară stâlpii Electrica

În perioada următoare, municipalitatea va urmări respectarea cu stricteţe a regulilor privind autorizarea lucrărilor noi de extindere şi modernizare, activarea clauzei suspensive pentru reţelele aeriene amplasate pe stâlpii Primăriei şi notificarea operatorilor de reţele privind capacităţile publice sau private disponibile în subteran. Eduard Florea a precizat că sunt două cazuri speciale: GTS (firmă în faliment) şi Electrica. „Bănuim că o parte din reţeaua GTS a fost preluată de alţi operatori. În cazul Electrica, există un litigiu pe rolul instanţelor de judecată, iar în 22 septembrie am avut o primă sentinţă favorabilă, instanţa respingând cererea de chemare în judecată”, a afirmat Florea. Intenţia municipalităţii este desfiinţarea stâlpilor deţinuţi de Electrica. „Cât timp nu avem o soluţie juridică pentru a fi proprietarii stâlpilor şi cât timp vor avea acceptul Electrica, operatorii vor putea să-şi păstreze reţelele aeriene”, a declarat directorul economic. El a precizat că în zonele unde s-au realizat sau se vor face investiţii care prevăd şi amplasarea de stâlpi se discută cu Electrica pentru ca aceasta să renunţe la stâlpii de beton. Pentru ceilalţi stâlpi, municipalitatea speră să ajungă la o înţelegere cu Electrica, mai ales că taxa aplicată a fost majorată. În prezent, din cei 13.960 stâlpi de pe raza municipiului Oradea, peste 80% (11.700) sunt ai Electrica, 1.750 stâlpi sunt ai Telekom, 420 - OTL şi 90 - Primăria Oradea. Electrica plăteşte 110 lei pentru fiecare stâlp pe an, suma totală ridicându-se la 1,28 milioane lei pe an. „Alte municipii au cumpărat stâlpii de la Electrica, iar în altele au fost puşi stâlpi noi, Electrica retregându-i pe al lor”, susţine Florea. În ceea ce priveşte operatorii care au cabluri aeriene, aceştia au la dispoziţie 171,8 km de reţele subterane private, aparţinând Telekom (139,525 km) şi RDS&RCS (32,314 km). Noua canalizaţie va fi disponibilă abia după ce ANCOM va stabili tarifele maximale ce pot aplicate şi îşi va da avizul pentru a putea fi folosită.