Fără nicio frică de lege sau de autorităţile locale, zilnic, comercianţi neautorizaţi pun în pericol vieţile orădenilor oferind spre vânzare naivilor cumpărători diferite soiuri de ciuperci fără a avea siguranţă că sunt sau nu comestibile. De ceva vreme, locurile publice din Oradea, pieţele şi chiar trotuarele din staţiile de tramvai au fost invadate de coşurile cu ciuperci ale unor vânzători ambulanţi care momesc cu preţurile modice trecătorii. Unul dintre cele mai bune vaduri pentru a-şi vinde marfa pare să fie zona din jurul Pieţei Agroalimentare Cetate, la doar câţiva paşi de sediul Regiei Autonome Pieţe, Agrement şi Salubritate.

Vânzătorii acestor produse sunt în special persoane de etnie romă, venite de prin toate zonele judeţului, care încearcă să câştige un ban din valorificarea ciupercilor chiar dacă consecinţele pentru cei care le cumpără ar putea fi destul de grave. Întrebaţi cum pot garanta că ciupercile sunt comestibile, aceştia se apără spunând că se ocupă de recoltarea lor încă de când erau copii, "meserie" pe care au învăţat-o de la părinţii şi bunicii lor şi pe care la rândul lor o transmit copiilor. "În perioada aceasta, ciupercile pentru noi sunt atât o sursă de bani, cât şi o sursă importantă de hrană. Copiii noştri le mănâncă doar fripte pe sobă, fără să le mai opărim, şi nu au păţit nimica, aceasta fiind o garanţie destul de mare pentru cei care vor să ni le cumpere", ne-a declarat M.F, din Hidişelu de Sus. Cum kilogramul de ciuperci costă între 4-5 lei, oamenii cumpără fără să stea pe gânduri, până la orele amiezii marfa comercianţilor fiind deja epuizată. "Fiind sezonul de toamnă, când toate gospodinele îşi pregădesc cămara pentru iarnă, iar ciupercile sunt un aliment care se poate conserva în multe feluri, pentru noi vânzarea lor nu reprezintă o problemă. De multe ori, cererea este mai mare decât oferta", ne-a declarat o vânzătoare din Haieu.
În Piaţa Agroalimentară Cetate, de mai bine de o lună de zile, aceşti comercianţi ambulanţi îşi fac apariţia în fiecare dimineaţă înainte de ora 7.00, nevând nicio teamă că organele de ordine ar putea să le confişte marfa. "În fiecare dimineaţă se verifică toate sectoarele pieţei unde vânzătorii de ciuperci ar putea apărea, iar noi prin măsurile pe care legea ni le conferă încercăm să-i alungăm, în acest sens ajutându-ne şi agenţii de poliţie. Comercializarea şi vânzarea ciupercilor în pieţe este strict interzisă comercianţilor care nu au asupra lor actele necesare pentru vânzare" ne-a declarat administratorul Pieţei Agroalimentare Cetate.
Conform Legii 12/1990, poliţiştii au dreptul să verifice certificatul de producător şi actele de însoţire a mărfii, iar în cazul în care nu au acte, marfa se confiscă şi se distruge, persoana respectivă fiind sancţionată coontravenţional cu amendă. Până ce autorităţile locale o să fie în măsură să împiedice acest fenomen, responsabilitatea revine în mare parte cumpărătorului, care ar trebui să fie conştient de riscurile la care se supune.

În ultima perioadă serviciul de ambulanţă a fost solicitat să intervină în peste 100 de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci. Tot datorită consumului de ciuperci, două persoane sunt internate în prezent la Secţia de Boli Infecţioase din Oradea.