Joi, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor din Palatul Baroc a avut loc vernisajul a două expoziţii valoroase, care pun în evidenţă resursele instituţiei muzeale, resurse la care publicul are acces mai greu, din pricina spaţiului insuficient. Ambele vor întâmpina vizitatorii în cadrul Şcolii Altfel şi în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, fiind completate şi de alte expoziţii.

 

În deschiderea celor două vernisaje care au avut loc joi, 14 aprilie, Aurel Chiriac, manager al MTC, a ţinut să le sublinieze importanţa, atât din punct de vedere al exponatelor, cât şi din punct de vedere al resursei umane care a contribuit la crearea acelor expoziţii.

"Readucem în atenţie colecţia oologică din cadrul Secţiei de Ştiinţele Naturii, o colecţie care s-a născut în anul 1860 şi s-a definitivat în prima parte a secolului al XX-lea. Colecţia are un regim special, atât din pricina spaţiului de care nu dispunem în prezent, cât şi din pricina protecţiei de care au nevoie aceste exponate care nu pot fi scoase la lumină decât periodic”, a spus Aurel Chiriac. Managerul a mai subliniat că în noul sediu al muzeului a fost gândit un depozit special, în care va fi permis accesul vizitatorilor, dar şi că această expoziţie este cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Colecţia cuprinde 3.600 de ponte (14.500 de ouă), aparţinând la 365 de genuri şi la peste 660 de specii de păsări. Colecţia are o valoare ştiinţifică inestimabilă, atât datorită vechimii istorice (cel mai vechi exponat este un ou de struţ care provine din Sahara Egipteană), cât şi diversităţii de specii, fiind prezente exponate de pe cele cinci continente, dar şi exponate de la specii de păsări care nu mai cuibăresc în România. Un element deosebit al expoziţiei este exemplificarea parazitismului de cuib. Este ştiut faptul că păsările cântătoare clocesc ouă de cuc, iar pentru a "păcăli” celelalte specii, femela cuc face ouă asemănătoare ca mărime, formă şi culoare cu ale viitoarei gazde, aspect evidenţiat în cadrul expoziţiei.

 

Cânepa şi satul românesc

Cea de-a doua expoziţie vernisată joi la Palatul Baroc este Cânepa - de la sămânţă la produs finit. Tehnică de lucru, instrumentar şi obiecte textile din lumea satului bihorean. "În cadrul expoziţiei mondiale organizate în Milano, MTC a prezentat această expoziţie în pavilionul dedicat României. S-a bucurat de foarte mare succes, iar în ultima săptămână destinată vizitării, la pavilionul românesc se stătea la coadă câte o oră şi jumătate pentru a avea acces”, a spus Aurel Chiriac. Expoziţia aparţine secţiei de Etnografie şi este cu atât mai importantă cu cât în România, la ora actuală, cultivarea cânepii nu mai este legală. Vizitatorii pot urmări procesul de prelucrare a cânepii, de la cules şi topit la zdrobit, meliţat, pieptănatul fuioarelor, torsul, răşchiratul firelor, spălatul, depănatul, urzitul şi ţesutul. Dacă în cadrul expoziţiei oologie au fost alese câteva exponate reprezentative, prezentate pe hol, în cazul cânepii expoziţia este prezentată în trei săli. Vizitatorii vor vedea obictele utilizate în tehnica agricolă, pot urmări un film documentar despre prelucrarea cânepii şi au ocazia să intre în atmosfera de odinioară a caselor ţărăneşti bihorene, întâmpinaţi fiind de cuptorul cu oale de lut şi straiele brodate. Şi pentru că săptămâna viitoare începe Şcoala Altfel, sute de elevi şi-au confirmat prezenţa în cadrul programelor propuse de MTC, iar lista pentru programări rămâne deschisă.

 

Şcoala Altfel

Pe lângă cele două noi expoziţii deschise special înaintea acestui eveniment, elevii care vor veni la Palatul Baroc au ocazia de a participa la ateliere de creaţie alături de meşteri populari şi specialişti ai Secţiei Etnografie, care le vor arăta tehnica încondeiatului de ouă. În acest sens, doritorii sunt rugaţi să-şi aducă un ou fiert.

De asemenea, în cadrul Şcolii Altfel sunt deschise şi muzeele memoriale. La muzeul memorial "Aurel Lazăr” se pot vedea: Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul; Pantheonul Revistei Familia, Seria 1865-1906 şi Primăvara Întregirii (care se va deschide în 19 aprilie), precum şi expoziţia dedicată lui Aurel Lazăr. La Muzeul Memorial Ady Endre se poate vizita expoziţia permanentă, iar la Muzeul Memorial Iosif Vulcan se poate vedea expoziţia Seriile Revistei Familia.

Preţul unui bilet de intrare la MTC este 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi (fiind incluse toate expoziţiile), iar la muzeele memoriale preţul este de 1 leu pentru copii şi 2 lei pentru adulţi. Un cadru didactic la un grup de elevi are intrarea gratuită. Ghidajul este gratuit, dar este necesară programare. Programările se mai pot face astăzi, 15 aprilie, la telefon: 0259.47.99.18.