Noul premier polonez, Donald Tusk, a confirmat ieri retragerea, în 2008, a circa 900 de militari polonezi staţionaţi în Irak, relatează AFP. "Am luat decizia că anul 2008 va fi anul când va începe şi se va încheia retragerea soldaţilor noştri din Irak", a declarat premierul.

"Vom realiza această operaţiune de retragere cu conştiinţa de a ne fi respectat angajamentul faţă de partenerii noştri", a completat el. Tusk a susţinut, ieri, în Parlament, un discurs privind politica generală a noului său guvern. El a anunţat, cu această ocazie, că va renunţa la reintegrarea Cartei europene a drepturilor fundamentale în textul Tratatului european. "Voi respecta rezultatele negocierilor predecesorilor mei", a spus el.
În cursul negocierii finale a Tratatului de reformă a instituţiilor europene, Polonia a obţinut excluderea textului Cartei.
Partidul liberal Platforma Civică (PO) al lui Donald Tusk, care a câştigat alegerile legislative anticipate din Polonia, de la 21 octombrie, a promis, în timpul campaniei, o retragere rapidă a armatei poloneze din Irak. Guvernul precedent, al conservatorului Jaroslaw Kaczynski, era împotriva retragerii soldaţilor polonezi din Irak.