Donald Trump, care divizează tabăra republicană, a obţinut o victorie zdrobitoare în Florida, la fel ca Hillary Clinton în tabăra democrată, într-un nou scrutin "Super Tuesday” din cadrul alegerilor primare americane.

 

Acest succes al miliardarului în vârstă de 69 de ani marchează sfârşitul aventurii prezidenţiale a tânărului senator Marco Rubio, prezentat pentru o vreme drept un adevărat "Obama republican”, dar care a fost înfrânt în propriul fief.

« a » "Oamenii sunt furioşi (...). Este un tsunami politic, ar fi trebuit să ne dăm seama înainte”, a declarat Rubio, anunţând că pune capăt campaniei. "Mulţumesc, Florida!”, a reacţionat imediat Donald Trump pe Twitter. Omul de afaceri din New York, pe care nu ar fi pariat nimeni în urmă cu nouă luni, se apropie şi mai mult de obiectivul său, şi anume de a purta culorile republicanilor în alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie. Victoria pe care a obţinut-o în acest stat din Sud este cu atât mai importantă cu cât învingătorul primeşte 99 dintre cei 1.237 delegaţi necesari în vederea obţinerii învestiturii republicane. Această zi nu-i va permite niciunuia dintre candidaţii democraţi sau republicani aflaţi în continuare în cursă să obţină imediat învestitura partidului din care face parte, însă ea urmează să le ofere favoriţilor o idee despre viteza cu care pot ajunge la linia de sosire. După votul din aceste state - Ohio, Florida, North Carolina şi Missouri -, mai bine de jumătate dintre delegaţi vor fi fost desemnaţi în vederea convenţiilor de învestire din vară.

Preşedintele Barack Obama - care a votat marţi prin procură în Illinois în alegerile primare democrate - l-a denunţat, fără să-i pronunţe numele, pe Donald Trump şi tonul campaniei sale. "Am auzit discursuri vulgare şi surse de divizare care vizează femeile, minorităţile”, a declarat Obama, subliniind că aceste derapaje sunt nefaste pentru imaginea Americii. "Cine suntem noi? Cum suntem percepuţi în lume? Lumea este atentă la ceea ce spunem şi ceea ce facem”, a subliniat şeful statului american.

În afară de Florida, Hillary Clinton a obţinut o victorie, aşteptată de altfel, în North Carolina, în faţa senatorului din Vermont Bernie Sanders. Hillary Clinton înregistrează, aşa cum se întâmplă de la începutul alegerilor primare, scoruri impresionante în rândul minorităţilor. Potrivit unor sondaje efectuate la ieşirea de la urne, ea a obţinut 73% din voturile exprimate de către afroamericani în Ohio şi 80% în North Carolina. Clinton deţinea, până marţi, un avans confortabil, cu aproxmativ 770 de delegaţi, în timp ce Bernie Sanders avea 550. Pragul de atins este 2.383 de delegaţi. Însă fosta Primă Doamnă dispune, de asemenea, de susţinerea declarată a aproape 500 de aleşi şi oficiali democraţi, care vor avea drept de vot la Convenţia de la Philadelphia, în iulie.