Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a specificat, printre altele, că în ţară există aproximativ 400 de circumscripţii sanitar-veterinare de asistenţă care nu au medici. Cât priveşte Bihorul, situaţia este un pic mai nuanţată, dar şi la noi avem patru cazuri la care ne vom referi în cele ce urmează.
Precizarea domnului dr. Petru Gruia, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a fost că în localităţile Budureasa, Săcădat, Spinuş şi Tărcaia, la circumscripţiile sanitar-veterinare de asistenţă nu există medici titulari, din varii motive - au fost sancţionaţi sau au plecat. "În schimb, absenţa lor este înlocuită cu medici veterinari titulari la circumscripţii veterinare din comune învecinate. Aceştia efectuează serviciile veterinare şi în cele patru circumscripţii, prin încheierea unui act adiţional cu DSVSA Bihor, cum că preiau şi această activitate", a specificat dl. Petru Gruia.
Este o situaţie conjunctură, până când la fiecare dintre cele 4 circumscripţii sanitar veterinare se va proceda, conform prevederilor legale, la numirea de medici titulari. Numai că un asemenea demers este îngreunat din mai multe cauze, dar şi de lipsa de fermitate, pe căi legale, de a clarifica statutul devenit confuz al celor care (medici veterinari) au fost titulari, iar acum nu-şi îndeplinesc rolul pe care l-au avut.
Din explicaţiile d-nei Andreea Deac, consilier juridic al DSVSA Bihor, rezumăm situaţia de fapt. Cei care au fost medici veterinari titulari în cele patru circumscripţii sanitar-veterinare de asistenţă, din Săcădat, Spinuş, Tărcaia şi Budureasa, au concesionat, prin contract cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi ANSVSA, clădirea circumscripţiei sanitar-veterinare, imobile ale ADS, nu ale DSVSA Bihor. Acum, ei nu mai au statut de medic titular, şi nu efectuează serviciile veterinare din programul naţional strategic, dar blochează sediile circumscripţiilor sanitare respective. "La Spinuş, nu s-a reuşit întocmirea inventarului, întrucât medicul respectiv este în concediu de boală prelungit. La Tărcaia, sunt şi alte aspecte, aici, de pildă, nu s-a plătit redevenţa. La Budureasa, deşi s-au făcut mai multe adrese, medicul nu se prezintă la comisia de inventariere. Doar la Săcădat s-a făcut inventarul şi rămâne să vedem cum decurg celelalte proceduri. Noi nu avem mijloace de constrângere", a concluzionat d-na Andreea Deac.
Fiecare dintre cele patru circumscripţii sanitar-veterinare menţionate este un caz distinct. Rezolvarea, unde este necesară şi implicarea ADS-ului, înseamnă rezilierea contractului de concesionare, apoi vacantarea circumscripţiei respective, scoaterea la licitaţie conform procedurii iniţiate de ANSVSA şi ADS. Dar când şi cât va dura? La Tărcaia, spre exemplu, cazul este mai vechi, din 2007, iar soluţiile nu s-au găsit încă...
Ceea ce au reuşit DSVSA Bihor, prin asigurarea, aici, a interimatului privind serviciile veterinare incluse în programul strategic sanitar-veterinar rezolvă parţial problemele crescătorilor de animale din comunele respective. Mai greu este pentru cetăţenii din cele patru localităţi, să descifreze locul şi rolul medicului veterinar concesionar.