China a manifestat, luni, o puternică îngrijorare cu privire la comentariile recente ale lui Donald Trump despre Taiwan, și a avertizat că orice schimbare în comportamentul Statele Unite vizavi de această insulă ar putea dăuna legăturilor diplomatice dintre Washington și Beijing, scrie AP.

Reacția Chinei a survenit la o zi după ce președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a pus la îndoială poziția tradițională a țării sale față de politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului, inclusiv în ceea ce privește comerțul.

"Înțeleg foarte bine politica 'o singură Chină', dar nu știu de ce trebuie să fim legați de politica 'o singură China', dacă nu încheiem un acord cu China cu privire la alte lucruri, inclusiv comerțul", afirma duminică președintele-ales, într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News.

Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a spus că politica tradițională este "fundația politică" a oricărei relații diplomatice dintre China și Statele Unite și că orice degradare ar putea scoate din discuție cooperarea dintre cele două părți.

"Îndemnăm noul lider al Statelor Unite și Guvernul să înțeleagă pe deplin gravitatea problemei Taiwanului și să continue să rămână fidel politicii unei singure Chine", a spus Geng.

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a discutat prin telefon cu liderul Taiwanului, Tsai Ing-wen, după câștigarea scrutinului prezidențial, o manevră care a atras reacţia vehementă a Chinei. Este prima dată în ultimii 37 de ani când un preşedinte american discută direct cu preşedintele Taiwanului. Donald Trump a explicat prin Twitter că liderul de la Taipei a iniţiat conversaţia.

Trump a spus că discuția telefonică cu liderul Taiwanului a fost foarte agreabilă și că acesta a vrut să îl felicite pentru câștigarea scrutinului prezidențial. "De ce ar trebui să îmi poată spune altă țară că nu pot primi un telefon?", a spus el. "Cred că ar fi fost foarte nepoliticos, să fiu sincer, dacă nu răspundeam"

China s-a separat de Taiwan în timpul războiului civil în 1949 și continuă să privească această insulă ca pe o provincie separatistă care va fi alipită continentului prin forță, dacă este necesar.