Reprezentantul pentru libertatea presei al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) i-a cerut premierului italian Silvio Berlusconi să-şi retragă plângerile împotriva publicaţiilor La Repubblica şi L'Unita, pe care le-a acuzat de defăimare, relatează AFP.
Miklos Haraszti s-a declarat îngrijorat din cauza sumei de trei milioane de euro solicitate de Berlusconi ca despăgubiri din partea celor două ziare de stânga. Plângerea împotriva cotidianului La Repubblica vizează întrebările publicate zilnic, de mai multe luni, referitoare la scandalurile legate de viaţa privată a premierului italian. "Adresarea permanentă de întrebări, chiar şi părtinitoare, este un instrument al funcţiei de corectare a presei. Dreptul publicului de a fi informat include, inevitabil, şi dreptul presei de a pune întrebări", se arată într-un comunicat semnat de Haraszti. El a adăugat că, potrivit jurisprudenţei CEDO, liderii politici trebuie să accepte un nivel mai ridicat al criticilor decât un cetăţean obişnuit.
La Repubblica îi cere premierului în principal explicaţii privind relaţiile sale cu Noemi Letizia, numărul întâlnirilor cu tânăra şi locul unde au avut loc acestea.