În perioada 20-23 octombrie 2016, la Iaşi, a avut loc a IX-a editie a Festivalului Interetnic „Confluenţe 2016”, eveniment organizat de Asociaţia Italienilor din România. Pentru prima dată au fost invitaţi şi trupe evreieşti în festival. Oradea a fost reprezentată de Trupa de dansuri israeliene „Or Neurim”.

 

„Or Neurim”,  în traducere „Lumina Tinereţii”, este o trupă care se află sub egida Comunităţii Evreieşti din Oradea.  Trupa de dansuri israeliene este una din cele mai vechi din ţară, a fost înfiinţată de Kovari Katalin în anul 2000, preluată de Futo Ildiko şi Szabo Beata, iar azi este condusă mai departe de Alexandrina Chelu.

Aşa cum a povestit Alexandrina Chelu, pentru Crişana, în cadrul Comunităţii Evreieşti din Oradea s-a născut, în anul 2002, un ansamblu de dansuri israeliene, din iniţiativa tinerei evreice Kővári Katalin, născută din ambii părinţi evrei. În 2005 ea a înfiinţat şi trupa de copii „Tikva” (Speranţă), unde i-a învăţat să cânte şi să danseze. În cadrul ansamblului s-au perindat o serie de tineri care au dorit să ducă mai departe atât tradiţia dansurilor evreieşti, cât şi cea a dansurilor moderne israeliene. În anul 2012 Kővári Katalin a emigrat în Canada. De atunci, din fericire, s-au găsit voluntari care să se ambiţioneze să menţină această trupă.

„De-a lungul timpului, ajutorul oferit în coregrafie din partea profesoarei Bodor Zsuzsa a fost de un real folos. Dintre cei mai vechi dansatori, îi avem în ansamblu pe: Kővári Katalin, Boros Konrád Pál, Szabó (Nagy) Beata, Maia Teszler, Rosenzveig Victor, Nandor Tipter, Füto Ildiko, Henriette Rostas, Homonnai Edith, Ezri Cristian. Dintre cei noi îi amintim pe Kati Rezmuves, Bohm Irit, Bohm Ofir, Edina Jude, Ioana Canalaş, Angela Hanga, Cozac Andreea, Bucevschi Ana, Abigael Karola, Ana Smetanca şi Nadejda Ciuhalov”, a spus Alexandrina Chelu. Trupa a participat în 2006 la un concurs de dans la Bistriţa; la Festivalul din Sibiu în 2007 - Capitală Culturală Europeană, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, la Festivalul Proetnica din Sighişoara, la Debreţin, la Timişoara, la concursul „Dansez pentru tine” sau la spectacole la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Anul acesta Alexandrina Chelu a preluat această trupă în care au mai rămas doar patru fete. „Sunt puţini evrei tineri în Oradea, nu toţi cu talentul necesar să se implice într-o trupă de dans, dar gândul că în România am rămas doar noi, Or Neurim, din Oradea, şi trupa Hora, din Bucureşti, este o mare mândrie”, a spus Alexandrina.

O altă mândire este şi participarea la festivalul mai sus amintit, „Confluenţe 2016”, unde au dansat Alexandrina Chelu, Cozac Andreea, Ana Bucevschi şi Betea Teodora. De asemenea, Alexandrina a interpretat o piesă israeliană şi una evreiască, spre a explicat această complexitate a termenului de „evreu”, care cuprinde în sine atât etnia, cât şi confesiunea religioasă: iudaică.