După Sibiu, Oradea este al doilea oraş din România în care călătoriile se pot plăti în mijloacele de transport public cu carduri contactless. Noile automate de bilete permit plata biletului de călătorie folosind un card bancar contactless Visa sau Mastercard.

 

Sistemul a fost implementat de BCR, care a achiziționat POS-urile, în parteneriat cu OTL și în colaborare cu Telekom Romania.

„Până în prezent, în mijloacele de transport în comun din Oradea au fost montate 342 de POS –uri: 180 pe tramvaie, iar 162 pe autobuze. Implementarea a durat patru luni, sistemul devenind funcțional de la 1 februarie”, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, Viorel Pop, directorul general al OTL.

Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din străinătate, poate să-și achite imediat călătoria în Oradea, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport OTL, în mediu deplin securizat.

„Ne bucurăm că am reușit să extindem sistemul de plată contactless în transportul public la Oradea. Avem implementări în derulare la Iași și Ploiești, iar în alte patru orașe din țară vom începe implementarea. La Iași, 30% din parc este implementat, iar la Ploiești, aproximativ 50 % dintre mijloacele de transport în comun sunt dotate cu aceste echipamente”, a spus Ciprian Nicolae, șef Departament Acceptare Carduri din cadrul BCR, adăugând că, în prezent, peste 80% din piața de carduri este contactless și că plățile contactless au devenit ceva firesc în comportamentul utilizatorilor de carduri.

„Nu ne vom opri aici. Vom investi în continuare în programul integrat Smart City, și suntem convinși că, alături de partenerii noștri, Mastercard și Visa, soluțiile de plată avansate vor transforma viața românilor într-una mai bună”, a precizat Ciprian Nicolae.

Sistemul de plată contactless din mijloacele de transport OTL este unul extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze (sau tramvaie), după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției. Echipamentul de plată va elibera, apoi, o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are tarif identif cu cel perceput prin metode de plată deja existente.