79 de ani au trecut de la cel mai îngrozitor an din istoria orașului nostru, când comunitatea evreiască a fost suprimată în numele „Soluției finale”. În data de 25 mai 1944 a început deportarea evreilor orădeni.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. bg. Anton Berlescu” Bihor, organizează joi, 25 mai, acțiunea comemorativă „Marșul Memoriei”, pentru a marca deportarea evreilor orădeni, în lagărele naziste. 

Participanții se vor întâlni la ora 12.00, la Sinagoga Ortodoxă, situată pe strada Mihai Viteazul nr. 4 și vor parcurge următorul traseu: Memorialul Derportaților – Strada Evreilor Deportați – Parcul Nicolae Bălcescu – Memorialul Eva Heyman.

În data de 25 mai 1944 a început deportarea evreilor orădeni. Punctul de tranzit a fost stabilit în parcul Rhėdey (actualul parc Nicolae Bălcescu). Zilnic se îndreptau spre lagărele de concentrare, în cele mai umilitoare condiții, câte 2500-3000 de evrei, încărcaţi în vagoane de animale.