Personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a demarat, de ieri, seria controalelor şi activităţilor de informare preventivă la asociaţii agricole şi persoane fizice şi juridice angrenate în campania de recoltare a păioaselor.

Scopul acestor activități, care se vor derula pe parcursul întregii săptămâni, vizează înlăturarea deficienţelor generatoare de incendii şi preîntâmpinarea situaţiilor de urgenţă ce pot surveni ca urmare a nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor specifice campaniilor agricole.

Având în vedere faptul că, în campania agricolă, din statistica anilor precedenți, există riscul de producere a incendiilor la culturile de cereale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă ca tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor, să fie verificate din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii. Lucrările agricole să se realizeze doar cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei. Mecanizatorii şi şoferii care participă la campania de recoltare a cerealelor să fie instruiţi, toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, să fie dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 metri. Alimentarea cu carburanţi să se facă doar în punctele de alimentare special amenajate. Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole să se facă la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată, iar la punctele de recoltare să se asigure tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum şi platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă.

Pe perioada secerişului şi a recoltării cerealelor se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri.