Primăria Oradea le amintește deținătorilor și proprietarilor de câini că au obligativitatea, potrivit legii, să-și microcipeze patrupedele, în caz contrar riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

 

„Te-ai gândit vreodată ce ai face dacă ți-ai pierde câinele? Dacă e microcipat și înregistrat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), șansele să îl recuperezi sunt foarte mari. Oricine îl găsește îl poate duce la cel mai apropiat cabinet veterinar, unde poate fi scanat și căutat în RECS. Dacă ai datele actualizate în sistem, vei fi sunat de medic ca să îl recuperezi. Tocmai de aceea, microciparea și înregistrarea în RECS sunt foarte importante. Dacă nu ai făcut asta până acum, va trebui să o faci cât mai curând: microciparea câinilor este obligatorie potrivit OUG 155/2001 și se face la cabinetul veterinar. Îți reamintim însă că acum ai șansa să îi pui microcip gratuit patrupedului tău, în cadrul campaniei derulată de Primăria Oradea, campanie care a debutat încă de la începutul lunii octombrie”, menţionează municipalitatea orădeană.

Foarte important de menționat este faptul că, de anul viitor, Primăria Oradea va continua cu o campanie de sterilizare gratuită, iar câinii care nu sunt microcipați nu vor putea fi sterilizați în cadrul acesteia.

Prin acest program, administrația locală dorește să-i responsabilizeze pe orădeni, să prevină abandonul, dar și pierderea sau rătăcirea patrupedelor și, bineînțeles, facilitarea recuperării câinilor pierduți sau chiar furați.

Primăria Oradea reaminteşte că, potrivit OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, deținătorii de câini din rase comune sau metiși au obligația sterilizării acestora. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

În cadrul campaniei de microcipare, orădenii care au domiciliul pe malul stâng al Crișului Repede se vor prezenta la cabinetul dr. Daiana Nășcan (str. William Shakespeare nr. 11B), program cabinet de luni până vineri, între orele 10.00-19.00, sâmbăta, între orele 10.00-13.00; iar cetățenii care locuiesc pe malul drept sunt arondați C.M.V. al dr. Sandor Benyovszki (str. Molidului 58), program cabinet – de luni până vineri, în intervalele orare 8.00-12.00 și 17.00-18.00, sâmbăta, între orele 9.00-11.00.