Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea viermelui prunelor generaţia a II-a la prun. Larvele generaţiei a II-a, considerate cele mai păgubitoare, sapă galerii către sâmbure şi consumă pulpa fructului.

Se mai combat: afide, defoliatoare, monilioza, ciuruirea, pătarea roşie.

Efectuaţi tratamentul folosind unul din amestecurile:

1. Coragen - 100 ml/ha + Bouillie Bordelaise WDG - 0,5% sau

2. Karate Zeon - 0,015% + Folpan 80 WDG - 0,2% sau

3. Exirel - 0,5 l/ha + Folicur Solo - 0,75 l/ha.

Se mai pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România. Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 7 - 12 iulie.

O măsură de prevenire importanta în reducerea rezervei biologice a dăunatorului este adunarea fructelor căzute prematur şi îndepărtarea acestora. Fructele atacate prezintă scurgeri gomoase în zona orificiului de intrare a larvei. La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului.

Conform normelor Uniunii Europene privind ecocondiţionalitatea, toate informaţiile privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor de către utilizatorii profesionişti vor fi completate la zi în Registrul de evidenţă a tratamentelor şi păstrate cel puţin 3 ani. După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluţia rezultată golindu-se în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Se vor respecta normele de tehnica securităţii muncii, protecţia albinelor şi a mediului înconjurător aşa cum prevede legislaţia în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.