Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea păduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) – generația de vară – la pomii fructiferi (măr, păr, gutui).

 

Dăunătorul are doua generații pe an și atacă tulpinile, ramurile și fructele pe care se fixează sugând seva din țesuturi. Pe fructe atacul este ușor de recunoscut, în jurul locurilor înțepate se formează niște pete de culoare roșie.

Se mai combat: afide, defoliatoare, păduchele lânos, rapăn, făinare.

Efectuaţi tratamentul folosind unul din amestecurile:

1. Deltagri – 0,45 l/ha + Difcor 250 EC – 0,15 l/ha + Topas 100EC – 0,3 l/ha  sau

2. Mospilan 20 SG – 0,450 kg/ha + Luna Experience – 0,75 l/ha sau 

3. Trebon 30 EC – 0,03% + Dagonis – 1,2 l/ha.

Se pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România. 

Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 14 – 19 iunie.

La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului. De asemenea, se vor verifica cu mare atenție recomandările privind compatibilitatea produselor atunci când urmează să se facă amestecuri de produse de protecția plantelor.                                                                                                             După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluția rezultată golindu-se în rezervorul mașinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, norme de protecție și securitatea muncii, protecția albinelor și a animalelor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.