Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea dăunatorului musca cireşelor (Rhagoleris cerasi) la cireş şi gândacul de Colorado la cartof. Se mai combat afidele, defoliatoare, monilioză, ciuruire, mană.

Efectuati tratamentul folosind unul din amestecurile:

1. Laser 240 SC – 0,9 l/ha + Folicur Solo – 250 EW -0,075% sau

2. Fastca 10 EC – 0,015% + Topsin 70WDG – 0,07% sau

3. Karate Zeon – 0,015% + Signum – 0,05%.

Se mai pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România. Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: în pârgă (cireşele au culoare gălbuie). Se va respecta timpul de pauză până la recoltare.

Pentru combaterea dăunătorului gândacul de Colorado folosiţi unul dintre amestecurile:

1. Cyperguard 25 EC – 0,08l/ha + Curzate Manox – 2,5 kg/ha, sau

2. Proteus OD – 0,4 l/ha + Ridomil Gold MZ – 2,5 kg/ha, sau

3. Coragen 50 ml/ha + Shirlan 500 CS – 1l/ha

Se mai pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România. Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: la apariţia larvelor pe frunze. Tratamentul se repetă după 8-10 zile folosind alt amestec din cele menţionate.

La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului. Conform normelor Uniunii Europene privind ecocondiţionalitatea, toate informaţiile privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor de către utilizatorii profesionişti vor fi completate la zi în Registrul de evidenţă a tratamentelor şi păstrate cel puţin 3 ani.

După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluţia rezultată golindu-se în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului. Se vor respecta normele de tehnica securităţii muncii, protecţia albinelor şi a mediului înconjurător aşa cum prevede legislaţia în vigoare, precum şi Protocoalele de colaborare nr. 328482/2015 şi nr. 3242/F/2016 – se arată în buletinul  întocmit de ing.Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.