Administrația Bazinală de Apă Crișuri a anunțat marți, 27 iulie, printr-un comunicat de presă, că stația hidrometrică Pădurea Neagră a fost reabilitată.

„Colegii noștri din cadrul Sistemului Hidrotehnic Barcău, în colaborare cu Stația Hidrologică Marghita, au finalizat lucrările de reparații și amenajare la construcția aferentă stației hidrometrice Pădurea Neagră, pe Valea Bistra (județul Bihor)”, menționează reprezentanții ABA Cișuri.

Potrivit acestora, această stație hidrometrică contribuie la monitorizarea cantitativă și calitativă a resurselor de apă încă din anul 1978, furnizând zilnic date către Dispeceratul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Stația controlează o suprafață de bazin de 39 kmp, cu o altitudine medie de 576 m. Debitul maxim istoric înregistrat la stație a fost în data de 23 august 2005 și a fost de 23,5 mc/s. Râul Bistra nu a secat niciodată.

Echipa ABA Crișuri a realizat și reabilitat: pereul (pereu - strat de piatră care căptușește un taluz, un șanț sau o suprafață înclinată de teren pentru a împiedica surparea pământului sau eroziunea lui de către ape) din piatră brută; scările de acces; cabina hidrometrică; secțiunea pentru măsurători debite ape mici și pasarela pentru măsurători debite ape mari și mijlocii.

Stația hidrometrică este o secțiune stabilă, în puncte fixe, unde se fac observații și măsurători pe timp îndelungat. În acea secțiune, hidrometrul din cadrul stației hidrologice face zilnic observații asupra: nivelului apei; temperaturii apă-aer; precipitațiilor; vântului; vegetației din albie; situațiilor de posibile poluări; formațiunilor de gheață și a stratului de zăpadă (în sezonul rece).

„Toate aceste observații și măsurători sunt extrem de importante pentru managementul cantitativ al resurselor de apă”, conchid reprezentanții ABA Crișuri.

Foto: Vasile PALCU