Toate cele trei tenismene din România care au jucat ieri la Openul Australiei s-au calificat în turul II. Dacă Simona Halep şi Ana Bogdan (foto pag.1) şi-au depăşit adversarele în minimum de seturi, Sorana Cârstea a avut nevoie de trei seturi pentru a accede în turul secund.

Lidera a avut emoţii

Principala favorită a întrecerii feminine de la Australian Open, Simona Halep a dispus în runda inaugurală, cu 7-6, 6-1, de australianca Destanee Aiava.

Simona Halep a început cu un break meciul cu favorita publicului, Destanee Aiava. A urmat însă o perioadă incredibilă pentru jucătoarea în vârstă de 17 ani, care a condus chiar și cu 5-2. A fost momentul în care Aiava a cerut intervenția medicului, iar meciul a fost oprit timp de aproximativ 8 minute. După reluare, Halep a salvat două mingi de set ale adversarei și a egalat la 5. Aiava a întrerupt seria de game-uri câștigătoare a Simonei și a preluat conducerea. Imediat Halep și-a câștigat serviciul și s-a impus și în tiebreak (7-5), câștigând primul set cu 7-6, după o oră și 13 minute de joc.
Setul secund a început cum nu se putea mai rău pentru liderul mondial. Halep a alunecat și a cerut imediat intervenția medicului, care i-a aplicat un bandaj consistent, iar meciul a fost reluat după 7 minute. În ciuda accidentării destul de serioase, Halep nu a mai avut nicio emoție până la final și s-a impus și în setul secund, 6-1, după un joc ce a durat o ora și 51 de minute.
În turul secund de la Australian Open, Simona Halep o va întâlni pe Eugenie Bouchard, din Canada, locul 81 mondial, care a trecut în două seturi, 6-3,7-6, de Oceane Dodin din Franța.

Sorana a început mai greu

Meci mai greu a avut Sorana Cîrstea, locul 37 WTA, victorioasă cu 5-7, 6-4, 6-3, în faţa Zarinei Dias, din Kazahstan, locul 60 WTA.

Cârstea nu a avut deloc un meci simplu împotriva sportivei din Kazahstan. În primul set a condus cu 2-0 și 3-2, însă Dias a revenit de fiecare dată și și-a adjudecat prima manșă a întâlnirii după 51 de minute, cu un rever în cros. În seturile doi și trei, Cîrstea a început să-și impună jocul și cu 43 de lovituri câştigătoare sportiva din Târgoviște s-a calificat în turul doi al competiției de la Melbourne, la capătul unui meci ce a durat două ore şi 19 minute.
Pentru calificarea în această fază a competiției, o va întâlni pe sportiva cehă Lucie Safarova, locul 29 WTA şi cap de serie numărul 29.
Safarova a trecut în primul tur de australianca Ajla Tomljanovic, locul 107 WTA, în două seturi, 7-5, 6-3, și conduce cu 4-1 în întâlnirile cu românca.

Surpriza Ana Bogdan

Ana Bogdan a furnizat surpriza zilei după victoria în două seturi, 6-3, 6-2, împotriva locului 11 WTA, Kristina Mladenovic (Franța). "Am fost mult mai liniştită şi mult mai aşezată. Am jucat fiecare punct în parte, iar din punct de vedere tactic, am încercat să joc cât mai mult pe reverul ei. Ştiam că e punctul ei slab şi că deseori foloseşte slice-ul. Azi, l-a folosit mai puţin, însă lovitura ei de rever nu mă deranjează şi atunci am folosit cât mai mult tactica aceasta", a spus Ana Bogdan, într-o conferinţă de presă.

Pentru Ana Bogdan, locul 107 WTA, calificarea în turul secund al competiției din Australia este o premieră, iar următoarea partidă o va disputa cu Iulia Putinţeva, din Kazahstan, locul 54 WTA. "Nu am jucat niciodată împotriva ei. Nu am prea urmărit-o, dar am timp să mă pregătesc pentru următorul tur. Aleargă mult, chiar şi atitudinea ei este diferită faţă de cea a Kristinei, dar pe mine mă interesează să îmi fac jocul", a comentat Ana. Calificatele în turul secund şi-au asigurat 52.000 de euro și 70 de puncte WTA.

A patra româncă ajunsă în turul II, Irina Begu, numărul 40 mondial, a jucat în această dimineaţă cu croata Petra Martic, locul 81 WTA.