Comuna Căbești a fost miercuri în zi de sărbătoare cu ocazia unui meci de fotbal dintre selecționatele primarilor din Bihor și Hajdú-Bihar (Ungaria), care se înscrie în bunele relații transfrontaliere dintre cele două județe.

Acțiunea a fost organizată de Asociația Județeană de Fotbal Bihor, în colaborare cu Primăria Căbești. Conducerile forurilor fotbalistice au fost reprezentate de Radu Bitea, președintele AJF Bihor, Ioan Pirtea, președintele CJA Bihor, Petru Boros, secretar AJF Bihor, și directorul de competiții Gheorghe Rusu, în timp ce gazde au fost Silviu Toda și Florin Bunta, primarul, respectiv viceprimarul comunei Căbești. Delegația maghiară a fost condusă de către Csige László, directorul AJF Hajdu Bihar și Tasi Sándor, vicepreședintele Consiliului Județean al județului vecin, alături de Pataki Gyula, vicepreședintele forului fotbalistic din Debrecen. Partea maghiară a dat o importanță deosebită acestui eveniment, fiind prezent și deputatul Tasó László, cel care ocupă și funcția de președinte al AJF Hajdú-Bihar.

Primire oficială a oaspeților maghiari

Gazdele acestui eveniment au fost la mare înălțime datorită unei organizări ireproșabile, în care ospitalitatea de pe aceste meleaguri a fost la ea acasă. Primirea delegației maghiare a fost făcută, pe terenul sintetic, cu pâine și sare, precum și un pahar cu tradiționala pălincă din zonă, iar o trupă de dansatori a prezentat portul popular de pe „Valea Căbeștiului”, după care a delectat asistența cu jocuri populare din Depresiunea Beiușului. Primarul comunei, Silviu Toda, în alocuțiunea sa, a urat bun venit tuturor oaspeților, accentuând, totodată, că pentru comunitate este un prilej de bucurie, dar mai ales de onoare, de a avea în mijlocul lor oameni care iubesc, practică, dar mai ales ajută fotbalul, fiind convins că „sportul rege”, care anul acesta a împlinit zece ani de existență în comună de când este practicat într-o competiție oficială, va dăinui de acum înainte mult timp pe aceste minunate meleaguri.

Egalitate pe dreptunghiul verde

Meciul dintre cele două selecționate, arbitrat impecabil de Ioan Pirtea, președintele CJA Bihor, a fost unul deosebit de antrenant, cu faze electrizante la ambele porți în care echilibrul de forțe s-a reliefat și prin rezultatul consemnat (2-2), unul care a mulțumit ambele tabere, chiar dacă fiecare și-ar fi dorit victoria. Ambele reprize au fost spectaculoase, primele șuturi aparținând oaspeților prin Aba-Horváth (6) și Tasi (9), urmată de o cavalcadă a bihorenilor cu Ferkő (11), Morgovan (13), Rusu (15), Goina (14) și Cergheș (17) în ofensivă. După ce oaspeții au ratat o mare ocazie prin Tasi (20), bihorenii au deschis scorul (1-0), datorită unui șut în vinclu expediat de Goina (22). Scorul putea fi egal dacă Márkus (25) nu ar fi ratat din interiorul careului mic. Ferkő (27) a trimis puțin pe lângă bară în startul reprizei secunde (partida disputându-se două reprize a câte 25 de minute, pe terenul mare), după care Aba-Horváth (29) a restabilit egalitatea (1-1). Pocsaly (31) și Morgovan (36, 39) au amenințat poarta adversă, în timp ce oaspeții au ripostat prin Tóth (40). Gazdele au revenit în avantaj (2-1) prin reușita „rapidului” Pocsaly (45), în timp ce maghiarii au ratat în faza următoare o mare ocazie prin Tóth (48), dar au reușit egalarea (2-2), la ultima fază a jocului, în urma unei aglomerări în careul mic de care a profitat Somi (50). Printre nenumăratele „artificii” prezente în joc a atras atenția „jongleria” cu balonul a lui Gheorghe Rusu, la mijlocul terenului, când, după o preluare elegantă pe piept a „dirijat” balonul cu călcâiul înspre un coiechipier, faza fiind mult „gustată” de cei prezenți și răsplătită cu aplauze. 

Selecționata Bihor: Zatykó Jácint  - Silviu Toda, Ionuț Cergheș, Ionel Goina, Călin Bogdan, Raoul Roșu, George Morgovan, Gheorghe Rusu, Peti Boros, Pocsaly Zoltán, Ferkő Jenő.

Antrenor: Florin Porge.

Selecționata Hajdu Bihar: Csige László – Papp Zoltán, Tasi Sándor, Aba-Horváth István, Szegedi Szabolcs, Bernáth László, Tóth Ferenc, Asztalos Péter, Farkas Attila, Kovács Zoltán, Somi László, Márkus László, Antal Szabolcs, Csetneki Csaba, Horváth Dániel, Takács József.

Antrenor: Pataki Gyula.

Scopul a fost atins

Chiar dacă întotdeauna aceste meciuri au un caracter amical, scopul și acestei întâlniri a fost atins deoarece conducerile forurilor fotbalistice ale celor două județe implicate au afirmat, la o masă rotundă după disputarea meciului, buna lor colaborare. Astfel, președintele Radu Bitea a promis că pe timpul mandatului său aceste întâlniri transfrontaliere vor avea durabilitate, fiind satisfăcut de faptul că a reușit să refacă relațiile dintre cele două județe, care la un moment dat au început să șchiopăteze. Deosebit de convingător a fost deputatul maghiar Tasó László, secretar de stat, care a afirmat că, de fapt, datorită fotbalului, cele două județe au dărâmat frontierele, care acum sunt libere, cu mulți ani înainte, datorită meciurilor disputate, având convingerea că ele vor avea continuitate. În intervenția sa Florin Porge, primarul orașului Vașcău, a lansat invitația ca următorul meci dintre cele două selecționate care se va disputa în Bihor să fie găzduit de orașul Vașcău. Totodată, a ținut să puncteze ospitalitatea vecinilor maghiari într-o acțiune similară când, înainte de 1989, a jucat într-o localitate de lângă Debrecen o partidă de fotbal cu același caracter amical, fiind convins că și vășcăuanii vor răspunde la fel. De altfel, ținând cont că majoritatea delegaților au fost primari, viceprimari, consilieri, garanția unei susțineri pentru sport în viitor va fi una viabilă, iar colaborarea transfrontalieră una de durată.