Campioana României la baschet masculin a început cu dreptul seria cu U BT Cluj-Napoca din cadrul semifinalelor Ligii Naţionale. La capătul unei partide pe care au controlat-o în mare măsura dar care a avut nevoie de prelungiri, orădenii s-au impus cu 86-90 (21-21, 17-22, 20-20, 20-15; 8-12).

Primul pas către cel de-al treilea titlu de campioană a fost făcut. La capătul unei partide pe care au controlat-o încă din startul sfertului al doilea şi în care au stabilit un nou record stagional în ceea ce priveşte punctele marcate de pe semicerc (48), CSM CSU a învins din nou pe U BT în propria-i arenă după ce o făcuse şi în semifinala de Cupa României. Bihorenii au avut o seară de excepţie şi în ceea ce priveşte procentajul aruncărilor libere transformând 16 din cele 17 oportunităţi de care au beneficiat. Din punct de vedere colectiv situaţia a stat foarte bine, 8 din cei zece jucători utilizaţi marcând cel puţin 7 puncte. A fost seara lui Nikola Markovic, sârbul fiind cel mai bun marcator al roş-albaştrilor cu 21 de puncte. Cu toate acestea finalul a fost electrizant, gazdele reuşind să egaleze (78-78) şi să trimită meciul în prelungiri după ce au anulat avantajul de 11 puncte avut de CSM CSU. Cu toate acestea, în repriza suplimentară oaspeţii au fost mai puternici din punct de vedere mental astfel că au reuşit să câştige primul meci din semifinale.

„Ne-am păstrat luciditatea în prelungiri”

„A fost o încleștare fantastică între două echipe foarte bune, cu o miză foarte mare. Ambele echipe au avut parte de presiune care parcă a apăsat mai mult pe umerii gazdelor. Am avut și noi niște momente de tensiune în teren pe care ar fi trebuit să le tratăm în alt mod, însă dacă este ceva pentru care mă bucur atunci este că am reușit să ne păstrăm luciditatea în prelungiri după ce am fost egalați. Este un aspect psihologic foarte important în astfel de momente. S-a jucat cu o determinare fantastică și s-au pus toate energiile în joc. Nu aș vrea să ne entuziasmăm peste măsură. Pentru mine nu este un motiv ieșit din comun să celebrăm. Știm foarte bine ce trebuie pentru a câștiga această serie. Avem nevoie de trei victorii. Îi felicit pe jucători, însă aș vrea să reținem că este doar un pas. Atât și nimic mai mult”, a declarat Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea.

Meciul al doilea se dispută astăzi, cu începere de la ora 20.30 (Digi Sport), în aceeaşi locaţie, BT Arena din Cluj-Napoca.

U BT Cluj-Napoca: Dykes 29, Kuti 2 Washburn 25, Easley jr 7., Dorsey 10, Török 7, Calnicenco 2, Rasic 2, Foulland 2. Nu au jucat: Mureşan, Abu Teir, Vida. Antrenor: Mihai Silvăşan. Asistent: Dorin Pintea

CSM CSU Oradea: Nicolescu 7, Watson 13, Zekovic 8, Valeika 9, Richard 16, Ţîbîrnă, T. Fometescu, Pasalic 9, N. Markovic 21, Carter 7. Nu au jucat: Petrescu, Gavrilă. Antrenor: Cristian Achim. Asistent: Milan Mitrovic