Campioana României la baschet masculin şi marea rivală din oraşul de pe Someş au oferit un bun spectacol în duelul celor două echipe autohtone din prima etapă a Grupei J din Europe Cup. La finele unei partide cu 7 răsturnări de scor, clujenii s-au impus cu scorul de 81-76 (17-23, 28-13, 20-17, 16-23).

 

Conducătorii ambelor echipe avertizau înaintea meciului că jocul va fi echilibrat în ciuda formei sportive deosebite pe care Clujul o are în acest sezon. Situaţia din teren a fost aproximativ aceeaşi cu cea preconizată, excepţie făcând primele două sferturi în care, pe rând, fiecare dintre cele două echipe au oferit câte un recital baschetbalistic. Dacă orădenii au deschis excelent jocul, având 11 puncte avans (21-10) după primele 8 minute, echipa de pe Someş a răsturnat complet situaţia în sfertul secund atunci când, pe fondul numeroaselor imprecizii ale orădenilor, nu doar că au întors scorul, ci chiar şi-au creat un avantaj de 9 puncte (45-36) până la pauză. Sfertul al treilea a fost extrem de echilibrat, dar Oradea a reuşit, totuşi, să reducă un punct din ecartul alb-negrilor. A urmat secvenţa decisivă a unei partide extrem de fizice în care orădenii au izbutit să se apropie la un singur punct diferenţă (65-64) în minutul 35, dar, din păcate, n-au mai avut forţa să treacă în avantaj şi din cauza unor imprecizii apărute în ofensivă. Aşadar, Oradea pierde din nou la Cluj-Napoca, dar la capătul unui meci disputat în care nu a putut conta pe Dragan Zekovic şi l-a avut pe Kris Richard în zi modestă. În acest context există premise suficiente care să ne facă să credem că noua echipă a Clujului nu este „dintr-un alt film”, aşa cum spunea unul dintre antrenorii din Liga Naţională. Cel mai bun jucător al roş-albaştrilor a fost Arturas Valeika, autorul a 21 de puncte şi 5 recuperări.

 

„Agresivitatea din sfertul 2 a făcut diferenţa”

 

„Felicit echipa gazdă pentru victorie. A meritat să câștige. După părerea mea, diferenţa s-a făcut în agresivitatea lor superioară din sfertul 2. Nu vreau să vorbesc despre arbitraj, deoarece îmi fac doar nervi. În sfertul 2, Clujul a reușit să câștige foarte multe mingi. Practic, au marcat 16 puncte de pe urma posesiilor pierdute de noi în această perioadă de joc. În același timp, noi am pierdut o sumedenie de potențiale aruncări. Am jucat de la egal la egal, dar este cert că mai avem multe lucruri de îmbunătățit. Am și jucat în anumite formule inedite. De exemplu, cu Barnette la poziția 4 nu ne-am antrenat deloc până acum. Vom vedea dacă putem să ne recuperăm fizic până la meciul de sâmbătă”, a declarat Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, la finalul partidei.

 

Îşi pot lua revanşa mâine, în Arena Antonio Alexe

După cum menţiona şi tehnicianul bihorenilor, cele două echipe se vor înfrunta din nou mâine, de la ora 20.30 (Digi Sport), în Arena Antonio Alexe, în derby-ul etapei a 10-a din Liga Naţională.

 

Kris Richard, cetăţean român cu acte în regulă

Într-o altă ordine de idei, americanul Kris Richard, în zi slabă la Cluj-Napoca, a dobândit ieri şi cetăţenia română, astfel că antrenorul Cristian Achim va putea conta pe el la meciul de mâine din postura de jucător naturalizat. Baschetbalistul de 30 de ani a depus ieri jurământul, devenind astfel cetăţean român cu acte în regulă şi totodată eligibil pentru a fi convocat la echipa naţională.

În cealaltă partidă din etapa I a Grupei J, Nes Ziona a învins 84-75 pe Tsmoki Minsk instalându-se în fotoliul de lider. CSM CSU Oradea ocupă locul al treilea după înfrângerea suferită pe Someş. Primele două clasate se califică în sferturile de finală ale competiţiei.

 

U BT Cluj-Napoca: Tarolis 6 (2×3), Johnson 14, Zganec 14, Calnicenco 3 (1×3), Planinic 14, Ate 7 (1×3), Kuti 5 (1×3), P. Richard 18 (4×3), Uță. Nu au jucat: Rotaru, Grasu, Vida. Antrenor: Mihai Silvășan

 

CSM CSU Oradea: K: Richard 3, Broussard 18 (2×3), Watson 11 (3×3), Fometescu, Barnette 11 (1×3), Valeika 21, Reljic, Baciu 6, N. Markovic 6 (1×3). Nu au jucat: V. Marinău, Vescan, Meluț. Antrenor: Cristian Achim.