Baschetbaliștii orădeni au pierdut 73-62 (18-15, 11-11, 28-21, 16-15) primul joc al finalei Ligii Naționale cu U BT Cluj-Napoca după o partidă în care gazdele, și cu ajutorul suporterilor, au dovedit o forță mentală mai mare pe final de joc.

Foarte bine sublinia Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, că diferența între cele mai valoroase echipe din Liga Națională se va face la capitolul determinare și concentrare. Exact asta s-a și întâmplat în Polivalenta clujeană unde roș-albaștrii au rezistat mental până în minutul 28.Aproape trei sferturi din meci între cele două formații nu s-a creat un avantaj mai mare de două posesii, ceea ce în baschet e o diferență infimă. Dar a venit secvența a treia în care, și din cauza unor modificări neinspirate făcute de către staff-ul tehnic pe final, Oradea a avut o cădere care nu a mai putut fi remontată până la terminarea partidei. În minutul 28 scorul era 50-45 în favoarea lui U BT, ecart care s-a mărit la 10 puncte (57-47) în următoarele 2 minute. Imediat după reluarea sfertului 4, oaspeții au forțat revenirea care a durat doar trei minute și s-a terminat la scorul de 59-53 în favoarea gazdelor. Din acel moment și până la final, grație unui joc defensiv excelent, alb-negrii au mărit treptat ecartul dovedind mai multă propspețime și inspirație în ciuda faptului că au ajuns în finală nevoiți fiind să dispute 5 jocuri cu surpiza CSO Voluntari în penultimul act al competiției. Așadar Oradea începe cu stângul finala și, dacă nu-și dorește să joace cu o presiune imensă pe teren propriu, trebuie să se impună în jocul 2 care se va desfășura în această seară cu începere de la ora 20.00 (Digi Sport, LookSport Plus și FRB TV pe YouTube). Meciul al treilea este programat marți, 15 iunie, de la ora 20.00, în Arena Antonio Alexe, o partidă la care va fi permis accesul spectatorilor cu condiția ca aceștia să fie vaccinați sau să se vaccineze la centrul care va fi deschis în parcarea de la sală. Finala se dispută după sistemul „cel mai bun din cinci partide”.

Recordul de victorii consecutive s-a oprit la 16

Faptul că Oradea a fost neinspirată pe faza de atac este demonstrat și de ineficiența jucătorilor roș-albaștri, doar doi dintre ei având cel puțin 10 puncte marcate, dar nu mai mult de 13. În schimb Clujul a avut trei sportivi în zi excelentă: Tarolis, Stipanovic și Richard. Înfrângerea orădenilor din primul meci al finalei este prima după o serie extraordinară de 16 succese consecutive, ultimul eșec datând din 3 aprilie 2021. Pentru bihoreni, cele doar 62 de puncte marcate, reprezintă un record negativ în această fază a competiției. Pe final, atunci când soarta partidei nu mai putea fi schimbată, Cristian Achim a trimis pe parchet toți jucătorii români avuți la dispoziție. „Învingătorii au avut procentaje mai bune la aruncările din acțiune. Oradea a beneficiat de zece aruncări libere în plus și a avut 11 puncte mai mult prin acest procedeu, dar nu a fost suficient. Clujul a avut tranziție și contraatac, în timp ce bihorenii au avut tot felul de probleme. Cele mai elocvente s-au consemnat la raportul pase decisive/mingi pierdute (8/14)”, menționează site-ul de specialitate unitedhoops.ro. În finală mică a Ligii Naționale, în duelul pentru medaliile de bronz, BCM U Pitești a învins 78-74 în deplasare pe CSO Voluntari astfel că, în eventualitatea unui succes pe teren propriu, va termina pe treapta a treia a podiumului ediția de campionat 2020-2021.

U BT Cluj-Napoca: Guzman 5 puncte, Grasu 3 (1x3p), Stipanovic 17, Kuti, P. Richard 13 (3x3p), Șanta 2, Vida 2,Tarolis 21 (3x3p), Edwards 6 (2x3p), Wright 4, Lăpuște, Lungu. Antrenor: Mihai Silvășan

CSM CSU Oradea: Holt 8 (1x3p), Watson 8 (2x3p), Fometescu 4, Valeika 5, Zekovic 2, Broussard 10 (1x3p), Baciu 13, Marinău, Moore 1, Green 6, Petrescu, Nicolescu 5 (1x3p). Antrenor: Cristian Achim