Cu toate că a cucerit titlul naţional şi a dominat întrecerea internă în sezonul trecut, dintre toate echipele care vor evolua în noua ediţie de campionat a Ligii Naţionale, U BT a suferit, deocamdată, cele mai mari transformări.

 

Aşadar, din diverse motive, se pare că pe Someş nu se ţine cont de vorba  „echipa care câştigă nu se schimbă”. Prima pierdere a clujenilor, ce-i drept nu una foarte importantă, este retragerea din activitate a lui Tudor Jucan, un mult mai bun mobilizator decât jucător de baschet. A urmat securizarea postului de pivot prin semnarea prelungirii contractului cu Ousmane Barro, dar şi a celui de „lunetist”, Aleksandar Rasic primind o binemeritată prelungire după ce s-a accidentat grav într-un meci al lui U BT disputat chiar la Oradea. Prima noutate din lotul alb-negrilor este Andrii Kalnichenko, baschetbalist care a mai evoluat în oraşul de pe Someş şi care între timp a obţinut şi cetăţenia română (le mai are pe cea ucraineană şi moldoveană). Întărirea cu baschetbalişti români a continuat prin semnarea prelungirilor cu Nandor Kuti şi orădeanul Rolland Torok. Primul şoc venit dinspre formaţia „studenţilor” clujeni l-a reprezentat despărţirea de cel mai bun baschetbalist român. Vlad Moldoveanu, după ce a câştigat tot ce se putea în România cu U BT, îşi doreşte o altă provocare într-un campionat mai puternic. Această pierdere imensă trebuia compensată imediat. Conducătorii clubului au făcut o mutare cel puţin interesantă, aducându-l sub Feleac pe Zeljko Sakic, croatul de naţională venit de la vicecampioana Cibona Zagreb. În acelaşi timp s-a semnat prelungirea contractului cu Vaidas Kariniauskas, lituanianul conducător de joc. Cel de-al patrulea român din lotul campioanei, care astfel se întăreşte pentru lupta de pe cele trei fronturi - campionat, cupă şi Liga Campionilor, este Alexandru Olah. Baschetbalistul originar din Timişoara vine din Belgia şi este component al echipei naţionale. Ultima mutare făcută până la acestă oră este readucerea în România a conducătorului de joc, Giordan Watson, cel care în trecut a evoluat pentru Energia Târgu Jiu. Baschetbalistul de 32 de ani a impresionat în duelurile pe care fosta sa echipă, Le Mans Sarthe, le-a avut cu CSM CSU Oradea în Liga Campionilor. Mutarea a fost făcută în condiţiile în care, a doua „bombă” după despărţirea de Moldoveanu, s-a renunţat la serviciile lui Filip Adamovic. Al treilea şoc care vine de pe Someş este despărţirea foarte probabilă de unul dintre cei mai spectaculoşi baschetbalişti din Liga Naţională, Kyndall Dykes, cel care îşi doreşte o soluţie mult mai bună în altă parte.

 

Orădenii încă analizează

CSM CSU, ocupanta locului al treilea în ediţia trecută de campionat, se află încă la capitolul căutări. Cei din conducere îşi doresc să cântărească foarte bine mutările pe care le vor face pentru următorul sezon. Până la această oră, echipa roş-albastră are semnate contracte cu antrenorii Cristian Achim şi Milan Mitrovic, şi jucătorii Titus Nicoară şi Bogdan Nicolescu.

 

Laszlo Lazar a plecat de la BC Mureş

Nici BC Mureş nu a făcut mutări spectaculoase pe piaţa transferurilor. S-au prelungit înţelegerile cu Goran Martinic, cu tehnicienii Barnabas Szaszgaspar şi George Trif şi s-a întrerupt colaborarea, după trei sezoane, cu pivotul orădean Laszlo Lazar, cel care s-a transferat la BCM U Piteşti.

 

American transferat de CSU Sibiu

CSU Sibiu a perfectat primul transfer prin aducerea din Finlanda a americanului Monyea Pratt, jucător care evoluează pe poziţia trei. Totodată s-au prelungit înţelegerile cu antrenorul Dan Fleşeriu (pentru doi ani) şi jucătorii Mirel Dragoste şi Radu Paliciuc.

 

Nimic nou pe Bega

La fel ca şi Oradea, BC Timişoara nu a legitimat niciun jucător nou. În acest moment, echipa de pe Bega are 5 baschetbalişti sub contract: Octavian Popa Calotă, Ionuţ Drăguşin, Zoran Milencovic, Lucas Tohătan şi Mladen Jeremic. Antrenorului Tudor Costescu i s-a prelungit contractul.

Piteştenii au doar o noutate, pe Laszlo Lazar, şi vor conta şi în următorul sezon pe Aleksandar Kostoski (prelungire), Adrian Tudor şi Vlad Corpodean (ambii sub contract).

SCM U Craiova are în acest moment trei jucători sub contract. Esta vorba despre Vlad Solopa, Mihai Gavrilă şi Iulian Corneanu.

 

Bojovic a plecat de la Phoenix

Phoenix Galaţi a anunţat până în prezent doar depărţirea de Milos Bojovic, unul dintre componenţii de bază, baschetbalistul hotărând să îşi continue cariera în Belgia, la Liege Basket, după patru ani petrecuţi în România.

La fel ca U BT cu Giordan Watson, nou-promovata Politehnica Iaşi a ajuns la un acord cu un alt fost jucător al echipei Energia Târgu Jiu. Sârbul Stefan Nikolic revine în România după ce în sezonul trecut a evoluat în liga secundă din Grecia.

 

Vicecampioana, în expectativă

Sunt şi trei echipe, vicecampioana Steaua Bucureşti, Dinamo, şi nou-promovata Timba Timişoara, dinspre care nu au parvenit informaţii cu privire la construcţia lotului de jucători pentru sezonul viitor, conform site-ului de specialitate totalbaschet.ro.