În cadrul unui Birou Federal alcătuit din 5 membri față de 9 cum ar fi fost perfect regulamentar, s-a hotărât înghețarea sezonului de polo, precum și acordarea titlului de campioană națională la masculin echipei Steaua București. CSM Oradea consideră injustă decizia și se va adresa Ministerului Tineretului și Sportului și chiar justiției pentru a i se face dreptate.

Dacă în ceea ce privește decizia de înghețare a sezonului competițional nu este nicio surpriză, uimirea vine ca urmare a faptului că diriguitorii din cadrul Federației Române de Polo au decis că Steaua merită să fie încoronată campioană în ciuda faptului că matematic Oradea ar fi putut s-o devanseze până la finele sezonului regulat. Situația din clasament la momentul declanșării pandemiei era următoarea: Steaua se afla în fruntea clasamentului cu un avans de 12 puncte față de formația orădeană pregătită de către Dorin Costrăș, care ocupa locul al doilea. Ecartul era, cel puțin teoretic, unul surmontabil în condițiile în care bihorenii mai aveau de disputat o etapă restantă dublă, în deplasare, cu Dinamo București, și o altă dublă, în propriul bazin, chiar cu Steaua București. Așadar, cel puțin la nivel teoretic, ardelenii ar fi putut trece în fruntea clasamentului la finele sezonului regulat și deci, în concluzie, hotărârea Biroului Federal este una abuzivă. În favoarea bucureștenilor ar fi stat argumente precum cele 12 puncte avans, precum și cele trei victorii directe din actualul sezon. În schimb, orădenii au de partea lor argumentul matematic care spune ca Steaua nu avea un ecart suficient în fruntea clasamentului. Apoi vine meciul direct din finala Cupei României pe care băieții pregătiți de către Dorin Costrăș și Ciprian Cîmpianu l-au câștigat chiar în bazinul rivalilor. „O surpriză negativă din partea Federației. Eu susțin, mai departe, că, matematic, Steaua nu e campioană. Dacă s-ar juca meciurile restante, care s-au adunat după parcursul nostru european, și noi am putea trece pe primul loc!”, a declarat, pentru Radio Timișoara, Dorin Costrăș, antrenorul CSM Oradea. Votul în Biroul Federal a fost 3-2 în favoarea decernării titlului pentru Steaua. Cei care au votat împotrivă au propus să nu se acorde deloc titlul în acest sezon așa cum s-a întâmplat la baschet sau la handbal, dar mai ales în două dintre cele mai puternice campionate de polo ale Europei, în Italia și în Ungaria.

Au toate motivele să se simtă nedreptățiți

Așadar, singura federație din România care decide că meritul sportiv nu este cel mai important este cea de polo. Dacă la baschet sau la handbal, unde, spre exemplu, dinamoviștii erau mult mai îndreptățiți să fie desemnați campioni, federațiile au decis ca titlurile să nu fie acordate, iată că interesele din poloul românesc desemnează echipa campioană în birouri și nu în bazin, așa cum ar fi normal. Frustrarea orădenilor este cu atât mai mare cu cât în actualul sezon au demonstrat, chiar dacă alcătuiesc o echipă în reconstrucție, că sunt o formație solidă. Parcursul european care a cuprins un număr total de 14 partide internaționale care a culminat cu semifinala LEN Euro Cup și cucerirea Cupei României le dă tot dreptul să se considere nedreptățiți. Judecând ușor subiectiv, putem spune că Oradea ar fi avut prima șansă în confruntările directe cu Steaua, asta după ce Andrei Iosep a demisionat din funcția de antrenor al acestei echipe, semn că situația nu este una tocmai ideală în sânul formației din Capitală.