Cu un obiectiv clar, câştigarea trofeului care-i lipseşte din vitrină, în Sala „Mihai Viteazul” din Capitală, cu puţini spectatori în tribune, campioana României a învins mai clar de cât o arată scorul pe echipa cu care juca finala campionatului în sezonul trecut. CSM CSU s-a calificat astfel în Final Four după ce a învins 60-63 (14-18, 6-18, 20-12, 20-15) pe Steaua Bucureşti.

După ce în tur orădenii s-au impus la 20 de puncte (83-73), CSM CSU a început partida din Capitală cu următorul 5: Wtason, Richard, Nicolescu, Valeika şi Zekovic. Valeika a maract primul coş după aproape două minute de joc cu destule inexactităţi sub ambele panouri. Richard a fost autorul următoarelor două puncte atunci când cronometrul indica aproape trei minute. Zekovic face 7-0 determinându-l pe tehnicianul gazdelor să ceară timp de odihnă. Cu nişte un-doi-uri de efect între Valeika, Zekovic, Wtason sau Richard, oaspeţii s-a distanţat la 12 puncte (15-3) în minutul 7, apoi 10 puncte (18-8). În continuare însă, pe fondul unor modificări, în trupa lui Cristian Achim făcându-şi apariţia Fometescu, Markovic şi Carter, dar şi a unei relaxări, gazdele s-au apropiat la 4 puncte (14-18) după primele 10 minute.

 

Record negativ de puncte marcate pentru stelişti

Oradea începe sfertul al doilea cu Pasalic, Fometescu, Carter, Zekovic şi Markovic. Primele 2 puncte vin pe mâna lui Fometsescu după un contraatac de manual. Leii-roşii se distanţează din nou la 10 puncte (16-26) în minutul 14, iar tehnicianul steliştilor cere timp de odihnă pentru a rupe elanul campioanei. Diferenţa de 14 puncte (18-32) s-a făcut în minutul 16, iar calificarea era ca şi jucată. Prima repriză s-a terminat 36-20 în favoarea orădenilor, rezultat de multe ori întâlnit la capătul primului sfert. Scorul înregistrat după 20 de minute certifică în mod evident că defensiv campionii au stat foarte bine, Steaua reuşind practic o contraperformanţă cu doar 20 de puncte înscrise, dintre care doar 6 în cel de-al doilea sfert! Statistic vorbind, echipa militară a transformat doar 8 din cele 24 de aruncări de la două puncte, un procent dezamăgitor pentru echipa care anul trecut devenea vicecampioană. Având în vedere rezultatul din manşa tur, calificarea era jucată în proporţie de 99%.

 

S-au relaxat după pauză

Pe fondul relaxării date de cele 36 depuncte diferenţă per total, Richard şi compania au avut o prestaţie modestă pe parcursul sfertului al treilea pemiţându-le steliştilor se se apropie la doar 8 puncte după ce ecartul maxim fusese de 18 puncte. Aşadar secvenţa dcisivă pornea de la scorul 48-40 în favoarea campioanei. Mandache îi aduce la 5 puncte (43-48) pe bucureşteni după un coş de 3 în debutul ultimelor 10 minute. Revenirea neaşteptată a continuat, Steaua apropiindu-se la doar 2 puncte (46-48) după o nouă reuşită de la distanţă. Partida a continuat în aceeaşi notă de echilibru până la final, dar cu toate acestea Cristian Achim nu a pus preţ pe rezultat jucând ultimele minute cu patru români în teren (Gavrilă, Perescu, Fometescu şi Nicolescu). Gazdele au încercat să obţină victoria solicitând timp de odihnă pentru a pune la punct ultimele atacuri, dar bihorenii s-au apărat bine obţinând o nouă victorie în faţa Stelei. Aşadar calificare la pas, în faţa unei echipe care are reale probleme în încercarea sa de a prinde playoff-ul, după un joc totuşi modest, sub nivelul celor din prima grupă valorică a Ligii Naţionale.

Următorul meci oficial al bihorenilor va fi cel de sâmbătă, în Liga Naţională, împotriva lui CSU Sibiu, liderul campionatului. Partida, care va începe la ora 19.35, va fi televizată de Digi Sport.

CSM CSU Oradea: B. Nicolescu 3 puncte (1x3p), G. Wtason 2, D. Zekovic 10 (2x3p), A. Valeika 9, K. Richard 4, B. Ţîbîrnă, M. Gavrilă, E. Petrescu, T. Fometescu 3, M. Pasalic 2, N. Markovic 10 (1x3p), M. Carter 20 (3x3p). Antrenor: Cristian Achim.

Steaua Bucureşti: R. Vîrnă 9 (1x3p), A. Delas 11 (2x3p), Z. Duric, S. Spencer 9, A. Chatman 2, A. Mandache 18 (4x3p), V. Petrache 2, U. Lucic 6. Antrenor: S. Ocokoljic.