În anul 1991, dr. Toth Ferencz (la acea vreme 2 Dan Karate) şi Bordas Janos (1Dan Karate) l-au contactat pe Shihan Gregor Laszlo (6 DAN Kick-Box) din Bekescsaba (Ungaria) cu scopul de a învăţa noul stil de luptă, kick-boxing-ul. Dr. Toth a deschis un club în Arad, iar Bordas în Salonta. Cei doi se antrenau în weekend-uri împreună la clubul din Salonta, pe care Bordas l-a numit ,,Bushido".

 

Prima competiţie la care au participat ambii antrenori în calitate de sportivi a fost în anul 1993, fiind o competiţie profesionistă cu premii în bani, organizată la Szarvas (Ungaria). Înscrişi au fost doar 12 concurenţi, printre care şi cei doi salontani. Ceilalţi 10 sportivi au fost elita kick-boxului unguresc din acea vreme (Hugyecz Lajos, Katona Barnabas, Racz Denes, Szucs Zoltan, Debreczeni Dezso, elevul direct al lui Shihan Gregor, care deţinea 8 titluri de CE şi 7 de CM, precum şi CM la profesionişti şi alţii). Bordas l-a avut ca adversar pe Szucs (de două ori campion mondial) iar dr. Toth, pe Racz (de patru ori campion european). Ambii sportivi-antrenori au pierdut la puncte (5-3, respectiv 4-2), dar au pătruns cu recunoştinţă din partea organizatorilor în lumea kick-boxului.

A urmat o perioadă de antrenamente dure, cu participarea Clubului Bushido la competiţii în Ungaria, obţinând un titlu de vicecampion european la juniori prin Orsos Zoltan.

În 1998 Bordas Janos renunţă să mai antreneze sportivii, din motive personale. Aceştia îl roagă pe dr Toth Ferencz să preia antrenamentele în weekend-uri, ei antrenându-se după îndrumările acestuia în timpul săptămânii.

Clubul ,,Bushido" se transformă, CS Kick-Box Bushido Salonta fiind înfiinţat în 1998, de către dr. Toth Ferencz. În acea vreme sportivii clubului au participat la competiţii de Kick-Boxing, câştigând numeroase medalii la Campionatele Naţionale şi galele organizate atât în ţară, cât şi în străinătate. Cele mai importante rezultate din perioada 1998-2002 au fost însă, pe lângă numeroasele titluri de campioni naţionali, cele 8 medalii obţinute la Cupele  Mondiale organizate de WAKO (World Association of Kickboxing Organizations). Cei mai titraţi concurenţi din acea perioadă au fost Orsos Zoltan, Simon Istvan, Kisvardai Attila, Buz Andrei, Grec Adrian şi dr. Toth Ferencz, toţi obţinând medalii la Cupa Mondială de Kick-Boxing.

În 2002, datorită unor modificări legislative, clubul a fost reînfiinţat conform noilor reglementări, de această dată fiind alcătuit din 3 membri fondatori: dr Toth Ferencz (preşedintele clubului şi antrenor), Jurcuş Florian (vicepresedintele clubului) şi Fodor Emeric (trezorier şi instructor).

Anul 2002 a fost totodată și anul de cotitură în activitatea clubului,trecându-se la practicarea Kempo-ului,o artă marțială complexă ,care are rădăcini străvechi în artele marțiale japoneze, dar e adaptată cerințelor zilelor noastre.Trecerea la noul stil a avut ca rezultat pierderea a numeroși elevi, fapt cauzat de complexitatea stilului, bazat mult și pe aruncări și luptă la sol. Însă prin profesionalismul antrenorilor (ambii multiplii campioni mondiali și europeni) și perseverența elevilor rămași la club au apărut rapid rezultatele la competiții (la primul Campionat Național organizat în același an: 2 medalii de argint și una de bronz prin sportivii Simon Istvan și Buz Andrei). Acest fapt a atras din nou masele de elevi noi la sală, care în decursul anilor au reușit să obțină anual titluri de campioni mondiali, europeni și naționali. Anul 2003 aduce pentru club primele 7 medalii de la Campionatul Mondial de Kempo,iar în anii care au urmat cei doi antrenori și sportivii au cucerit în mod continuu podiumul la competițiile naționale și internaționale.

În practicarea sportului de performanță s-a trecut la un nivel superior, luptătorii clubului participând la gale profesioniste transmise în direct pe posturile de televiziune din țară sau din străinătate.

Obținând rezultate remarcabile la toate competițiile la care au participat, sportivii clubului au adus faimă și renume Municipiului Salonta începând din Rusia, prin Turcia, Elveția, Germania pînă în Portugalia. Lista sportivilor ar fi prea lungă, având în vedere cele peste 30 de medalii obținute la CE peste 80 medalii la CM și peste 500 medalii la CN, de aceea îi amintim doar pe cei cu activitate competițională îndelungată (Grec Adrian, Balaș Ciprian, Bordas Cristian-fiul lui Bordas Janos, Simon Istvan, Buz Andrei, Budău Marius, Nagy Gergo), dar îi felicităm încă o dată pe toți și le mulțumim pentru munca depusă și rezultatele obținute!

Din păcate primul fondator al clubului Bushido a încetat din viață la vârsta de doar 39 ani. Prin acest articol dorim să îi aducem un omagiu lui Sensei Bordas Janos, care a adus în Salonta Artele Marțiale de Contact.

Intenționăm ca, în viitorul apropiat, clubul să intre din nou în circuitul competițional național și internațional prin prezența a cât mai multor elevi noi la sală, prezentând o bază de selecție suficientă.

Noua locație a sălii de antrenament  a CS Kick-Box Bushido Salonta este la Hotel Sport de lângă gara Salonta. Îi așteptăm cu drag pe toți cei dornici să învețe acest stil de luptă cu scopul de autoapărare, menținerea sănătății prin îmbunătățirea condiției fizice, întărirea încrederii de sine, îmbunătățirea capacității de concentrare, perseverența,disciplina și nu în ultimul rând satisfacția sportului de performanță.

Kempo este un sport care poate fi practicat  la orice vârstă, fiecare găsindu-si mișcările și exercițiile care i se potrivesc sau pe care le poate adapta propriei persoane.

„Toate aceste performanțe au fost posibile cu ajutorul Primăriei Municipiului Salonta și al sponsorilor care au sprijinit neîncetat activitatea clubului. Pe această cale dorim să le mulțumim tuturor pentru încrederea acordată și dorim ca pe viitor să aducem aceeași faimă orașului nostru ca și în anii precedenți”.

Dr. Toth Ferencz, 4 Dan, antrenor kempo

Toth-Gregor-Bordas.