Cel mai important eveniment sportiv pe care-l va găzdui Oradea Arena de la momentul dării sale în folosinţă va fi meciul România - Ungaria la tenis de câmp din playoff-ul Billie Jean King Cup, fosta Fed Cup. George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, a prefaţat acest eveniment în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Oradea.

Noua Polivalentă orădeană începe să intre în rândul importantelor edificii sportive din România care găzduiesc evenimente internaţionale de o importanţă majoră. Aşa va fi şi duelul dintre România şi Ungaria care va avea loc în oraşul de pe Crişul Repede, în perioada 11-12 noiembrie. „Este important să se organizeze un astfel de turneu la Oradea. Evenimentele care aduc un renume țării și orașului vor fi susținute de către municipalitate. Este clar că aveam nevoie de infrastructura necesară pentru a avea o sală polivalentă în care să putem desfășura competiții sportive de anvergură. Acum o avem și ne dorim să găzduim cât mai multe întreceri de acest fel”, au fost singurele cuvinte pe care Florin Birta, primarul oraşului Oradea, a ţinut să le spună în deschiderea conferinţei de presă. Nici Şerban Sere, directorul CSM Oradea, nu a vrut să vorbească prea mult oferindu-i lui George Cosac, preşedintele FRT, prilejul să ofere date despre eveniment. „Mă bucur pentru iubitorii de sport din Oradea şi împrejurimi că vor avea posibilitatea să vadă pe viu nişte idoli, iar din acest motiv îi mulţumesc lui George Cosac pentru că a ales Polivalenta orădeană pentru a găzdui meciul României cu Ungaria. Sunt convins că vom avea parte de un spectacol atractiv care va umple cu siguranţă Oradea Arena”, a spus conducătorul CSM Oradea.

 

„Mai modernă decât BT Arena din Cluj-Napoca”

Noua Polivalentă orădeană va găzdui cele 5 jocuri dintre reprezentantele României şi Ungariei, 4 meciuri de simplu şi unul de dublu. „Dacă până acum am jucat în mai multe oraşe din ţară precum Galaţi, Sibiu, Constanţa sau Cluj-Napoca, care în ultima perioadă a devenit capitala sportului românesc, a venit momentul în care Oradea să găzduiască un meci al naţionalei României şi asta datorită infrastructurii pe care v-aţi creat-o. Aveţi o sală de sport modernă, din secolul 21, care poate găzdui competiţii de cel mai înalt nivel. Am inspectat sala şi pot să spun că e capabilă să concureze cu orice sală de sport din lume de acest nivel. Îmi permit să afirm după ceea ce am văzut că este mai modernă decât BT Arena din Cluj-Napoca, deoarece are în plus sala de forţă, de fitness, de recuperare”, a spus preşedintele Federaţiei Române de Tenis.

 

„Bihoreanca Irina Bara, îndreptăţită să facă parte din echipă”

„Am ales Oradea şi pentru că avem convingerea că organizarea va fi de cel mai înalt nivel. Este o oportunitate pentru acest oraş care astfel îşi va crea imaginea necesară pentru a atrage şi alte competiţii internaţionale din alte sporturi, aşa cum s-a întâmplat la Cluj-Napoca. Cu această sală, Oradea a devenit un concurent foarte serios pentru Cluj-Napoca. Revenind la meciul cu Ungaria, acesta va fi unul deloc uşor, dar, cu toate acestea, sunt încrezător în victorie, deoarece fetele noastre stau mai bine la meciurile directe cu jucătoarele maghiare. Se va juca pe o suprafaţă dură, cerută de fete, care va fi aplicată direct pe parchetul arenei. În ceea ce priveşte participarea Simonei Halep, vă pot spune că ea va fi cu siguranţă alături de fete şi sper ca până la ora meciului să o convingem să şi joace şi nu doar să le susţină din tribune. Simona nu s-a retras din echipă, ci doar a anunţat că nu vrea să mai joace în acest an. Ea îşi doreşte să rămână în echipa de Billie Jean King Cup şi în cea olimpică. Cu trei săptămâni înainte vom anunţa exact lotul de jucătoare şi consider că bihoreanca Irina Bara are argumentele necesare pentru a se afla printre tricolore”, a mai declarat George Cosac, preşedintele FRT.

 

„Preţuri normale pentru acest gen de competiţie”

Biletele pentru duelul cu Ungaria vor avea preţuri normale, după cum a afirmat George Cosac. „În maximum 2 săptămâni vor fi puse în vânzare biletele pentru acest meci care vor avea preţuri normale pentru acest gen de competiţie. Vorbesc aici despre aproximativ 250 lei pentru un abonament care să permită intrarea la toate cele 5 jocuri”, a mai afirmat George Cosac.

Învingătoarea partidei România - Ungaria va evolua anul viitor în calificările Billie Jean King Cup pentru un loc la Turneul Final din 2023. Ultimul meci jucat de fetele noastre în această competiţie a avut loc pe 15 și 16 aprilie, anul curent, atunci când România a fost învinsă fără drept de apel de Polonia, cu Iga Sviatek, liderul mondial, în mare formă, scor 4-0. Deşi ţara noastră are mai multe jucătoare în top 100, cele care vor juca, destul de probabil, la Oradea nu au o ierarhie mai bună decât cea a maghiarelor, atuurile noastre fiind terenul propriu, suprafaţa de joc şi rezultatele ultimelor confruntări directe care ne sunt favorabile. Româncele care probabil vor evolua în acest duel sunt Ana Bogdan (29 de ani, locul 65 WTA), Jaqueline Cristian (24 de ani, locul 87 WTA), Elena Gabriela Ruse (25 de ani, locul 96 WTA) sau şteianca Irina Maria Bara (27 de ani, locul 127 WTA). Ungaria are trei sportive printre primele 100 ale lumii: Anna Bondar (62), Panna Udvardy (98) şi Dalma Galfi (98). România şi Ungaria s-au întâlnit până acum de nouă ori în Fed Cup, iar echipa noastră a obţinut opt succese.