România s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului Mondial, după ce a învins Spania cu 19-17 după o partidă fantastică. A fost a treia victorie a "tricolorelor" la acest turneu final, după cele cu Paraguay şi Slovenia.

Meciul cu Spania avea să ne dea şi o indicaţie mai clară a nivelului la care se află naţionala în acest moment al Campionatului Mondial. Aceasta era, de fapt, şi cea mai mare curiozitate. Multe necunoscute ne-au întâmpinat înaintea partidei România - Spania. Cum va răspunde defensiva tricoloră, cea de la care se aşteaptă să producă rezultate? Ce mai poate Spania, în condiţiile în care la rândul ei se află într-un schimb de generaţii şi are acelaşi obiectiv, Tokyo 2020? La ultimele confruntări, echipa care a câştigat în meciul direct a terminat mai jos în clasamentul final! Ciudat, dar chiar aşa a fost.

Primul „7” al României s-a „consolidat” la partida cu Slovenia, singul semn de întrebare este cine va intra în poartă. Yulia Dumanska (21 ani), în rest pe teren s-a regăsit echipa obişnuită, cu Ardean, Neagu, Buceschi, Geiger, Udriştioiu, Pintea, plus Florianu al doilea apărător central în defensivă. Spania ne-a luat tare cu 2-0, 3-1 şi 4-2, speculând ezitările, emoţiile şi ghinionul din debutul partidei. Cristina Neagu a lovit bara, în timp ce Florianu, ajunsă pe contraatac, şi Eliza Buceschi ratează din situaţii de unu la unu.

Cristina Neagu a bombardat poarta apărată de Silvia Navarro, iar Crina Pintea, Eliza Buceschi şi Melinda Geiger au adus un plus de consistenţă atacului. România oferă senzaţia că deţine controlul şi ajunge la 8-6 în minutul 17.

Naţionala a preluat controlul, dar nu s-a putut desprinde pentru că şi Spania s-a apărat tot mai exact, în special la Cristina Neagu. Astfel au trecut zece minute fără să se mai înscrie niciun gol! În acest interval, Yulia Dumanska a apărat două aruncări de la 7 metri. Crina Pintea a majorat scorul la 9-6, iar până la pauză a mai marcat Spania o dată, după 17 minute de secetă!  

România a început ezitant partea secundă, ratând inclusiv un 7 metri prin Cristina Neagu, iar Spania a trecut pe nesimţite în avantaj, 10-9 (min. 34). Minutele de cădere au fost stopate stopate de aceeaşi Yulia Dumanska, care a avut alte patru intervenţii în 11 minute. România şi Spania s-au succedat la conducere până în minutul 43. Spania s-a desprins la 14-12, profitând şi de inferioritatea tricolorelor.

Dumanska a dat semnalul revenirii cu o nouă paradă, după care mingea a sărit pe contraatac la Florianu care a scos un 7 metri, transformat de Eliza. România şi Spania au intrat în ultimele 10 minute la egalitate, 15-15, Dumanska şi-a „dresat” bine barele, dar tot ibericele au preluat conducerea, 16-15. Ana Maria Dragut a restabilit egalitatea la 17 (min. 56), după care Pintea s-a remarcat din nou în apărare, iar Cristina Neagu a înscris pentru 18-17. Ultimul cuvânt l-a avut Eliza Buceschi, care a obţinut o aruncare de la 7 metri, transformată tot de ea (19-17), iar România s-a calificat  în optimile Campionatului Mondial! Contează şi locul de pe care se califică, astfel că meciurile cu Angola (astăzi, ora 19.00) şi Franţa sunt şi ele foarte importante.

România: Dedu, Dumnaska - portari; Udriştioiu, Geiger, Buceschi 4, Neagu 8, Laslo, A.M. Popa, Ardean Elisei 1, Florianu, Pintea 4, Berbece, Tomescu, Zamfirescu, Tatar, Dragut 2.

Antrenor: Xavier Pascual

Spania: Navarro, Zoqbi de Paula - portari; Martin 3, Nunez, Arderius, Chavez, Gutierrez 2, Echeverria, Garcia Avila 2, Gonzales de Garibay 1, Pena 4, Gonzalez Ortega, Gonzalez Alvarez 4, A. Rodriguez, Musons 1, Barbosa.

Antrenor: Carlos Viver Arza.