Echipa națională de fotbal a României a învins luni la Munchen reprezentativa Ucrainei, în primul meci de la Campionatul european de fotbal din Germania. Tricolorii au făcut un meci tactic perfect gândit de Edward Iordănescu, s-au impus cu 3-0 (1-0) și conduc pentru moment în Grupa E.

 

Primul șut pe poartă i-a aparținut lui Florinel Coman, care a trimis pe centrul porții apărate de Lunin, în minutul 8. În ciuda unei dominări teritoriale a ucrainienilor, România a izbutit să deschidă scorul în minutul 29, prin Nicolae Stanciu, cu un șut bine plasat, aproape de vinclul porții, din marginea careului. Același Stanciu putea marca un gol candidat la cea mai frumoasă reușită a turneului, când a trimis în bara transversală direct din corner. Sudakov a dat apoi emoții celor peste 40.000 de români din tribune, când șutul său de la marginea careului a trecut peste poartă. În minutul 53, Răzvan Marin a profitat de o minge respinsă și și-a încercat norocul cu un șut de la distanță, care a nimerit plasa porții lui Lunin, ducând scorul la 2-0. Denis Drăguș s-a aflat la locul potrivit, în fața porții adverse, unde a pus latul pentru pasa lui Man, care a destabilizat apărarea Ucrainei, România marcând în minutul 57 golul de 3-0, gol validat după o analiză VAR. În minutul 62, Mihăilă și Hagi au venit de pe bancă pentru a împrospăta ofensiva tricoloră, completată apoi și de Rus și Pușcaș. Înainte de a fi schimbat cu Racovițan, Stanciu a mai trimis un șut periculos spre poarta adversă, din lovitură liberă de la marginea careului. Ucraina a încercat să reducă din diferență, însă Mykhailo Mudryk a ratat o mare ocazie, cu un șut puțin pe lângă poartă, din apropiere. Roman Yaremchuk a trecut și el pe lângă gol, în al doilea minut suplimentar de joc, însă meciul s-a încheiat 3-0, nu înainte ca șutul lui Mudryk să fie parat pe final de Niță. În minutul 85, suporterii români au cântat din nou imnul național, aprinzând atmosfera pe Alianz Arena din Munchen.

Este abia a doua victorie a României la un campionat european și totodată cea mai categorică. Nicolae Stanciu a fost declarat omul partidei. După acest prim meci al Grupei E, România conduce în clasament, înaintea celuilalt meci dintre Belgia și Slovenia, care se joacă tot luni.

Astăzi, 18 iunie, se vor desfăşura doar două meciuri, ambele din cadrul Grupei F:

Turcia - Georgia (Dortmund, 19:00)

Portugalia - Cehia (Leipzig, 22:00)

Ieri, după închiderea ediţiei, s-au disputat partidele Belgia – Slovacia (Grupa E) şi Austria – Franţa (Grupa D)