Elvețianul Roger Federer și-a explicat succesul de la Australian Open prin faptul că a avut un program mai lejer și-i sfătuiește pe sportivii mai tineri să își ia oricând o pauză mai lungă pentru a-și îmbunătăți jocul.

 

Federer, în vârstă de 36 de ani, a lipsit o perioadă semnificativă din circuit în 2016, după o accidentare la genunchi, la revenire, a jucat în doar 12 turnee, iar această tactică pare să fi dat roade. Federer, care tocmai ce a cucerit cel de-al 20-lea titlu de Grand Slam din carieră a explicat cum de se menține la un nivel înalt chiar și după 15 ani de activitate. „Poți juca întotdeauna cât de mult vrei. Dar la fel de bine îți poți alege un program ceva mai lejer. Sper doar ca oamenii să înțeleagă faptul că nu pot începe la 25 ceea ce fac eu la 36. Eu am jucat absolut toate meciurile din 1998 până la accidentarea din 2016. Filosofia mea este simplă: joc doar atunci când sunt pregătit să o fac", a declarat Federer pentru The Guardian.

Și Rafa Nadal a avut probleme la finalul sezonului trecut și a ales să nu forțeze până în momentul în care a fost complet refăcut. „Ceea ce am făcut eu anul trecut a făcut și Rafa. Poate că este un program ceva mai ușor, cu meciuri mai puține, dar uite că am devenit un jucător mai bun. Să spunem că iau o pauză de 6 luni. În aceste luni lucrez doar pentru a-mi îmbunătăți serviciul. Șase luni mai târziu simt că sunt diferit, iar oamenilor le e frică să încerce asta. Este una dintre dorințele mele: jucătorii să citească mai mult despre unele lucruri, nu doar să o facă doar pentru că sportivii de top o fac. Noi procedăm așa deoarece suntem bătrâni și corpul nostru a fost folosit pentru a juca sute de meciuri. Este singurul motiv pentru care facem asta”, a mai spus Federer.
Roger Federer îl va întâlni astăzi pe belgianul Ruben Bemelmans în runda de deschidere a ABN Amro World Tennis de la Rotterdam, în tentativa sa de a redeveni liderul mondial în clasamentul ATP.