Nu mai puțin de 13 ani au trecut de la ultimul titlu național cucerit de un sportiv orădean, semn că activitățile tineretului din zilele noastre nu mai sunt orientate atât de mult către sport. Angelo Covaci, un tânăr de 15 ani legitimat la Gym Mar Strong Oradea, este noul campion național de box juniori al categoriei 50 kilograme.

Primii pași în box i-a făcut la vârsta de 9 ani, după ce părinții l-au îndrumat către acest sport, văzându-i pasiunea cu care a urmărit un meci kickbox la televizor. De atunci n-a mai părăsit sala de antrenament, dacă putem spune asta, spre deosebire de majoritatea copiilor din ziua de astăzi care au cu totul alte preocupări. În timp, aflat sub îndrumarea antrenorului Viorel Crăciunea, tânărul pugilist a progresat, iar primele rezultate au apărut anul trecut, atunci când acesta a cucerit Cupa României. Ediția din acest an a Campionatului Național de juniori s-a desfășurat la Târgu Jiu, unde Angelo Covaci a mers hotărât să câștige medalia cea mai strălucitoare. Și cum ambiția și determinarea sunt de multe ori răsplătite, așa s-a întâmplat și în acest caz, pugilistul legitimat la Gym Mar Strong, club patronat de Ion Marin (fost campion la culturism), câștigând finala, după o decizie la puncte, cu 5-0, dar la capătul unui meci mai echilibrat decât s-ar crede privind hotărârea arbitrilor. Adversarul său din ultimul act a fost Ionică Popa, legitimat la Regaz Miercurea Ciuc. Angelo este elev la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, unde profesoara Otilia Cadar îi este dirigintă. Dacă mulți s-ar fi așteptat de la Angelo să spună că îl are ca idol pe Mayweather sau Tyson, tânărul pugilist îl apreciază în mod desebit pe Vasyl Lomachenko, un boxer ucrainean de 32 de ani mai puțin cunoscut pentru cei din afara acestui sport.

 

Vrea aurul și la Europene

„Pot să spun că e un început bun pentru cariera mea, rezultatul de la Târgu Jiu permițându-mi să particip la Europenele de juniori care se vor desfășura în perioada 23-30 noiembrie, în Bulgaria, unde, din nou, la fel ca la Naționale, îmi propun să cuceresc medalia de aur. Finala de la Târgu Jiu a fost intensă, cu un adversar destul de bun, iar decizia la puncte de 5-0 nu a reflectat întocmai situația din ring, confrunarea fiind mai echilibrată”, a declarat Angelo Covaci, proaspătul campion național de box juvenil în cadrul categoriei 50 kg. „Este o bucurie deosebită pentru noi, pentru club, dar și pentru Oradea, dacă-mi permiteți, un oraș în care doar Gym Mar Strong mai face performanță în box”, a completat Viorel Crăciunea, antrenorul lui Angelo Covaci care se dedică acestei profesii de aproape 30 de ani.

 

„Finanțați doar performanța!”

La rândul său, Ion Marin, proprietarul clubului Gym Mar Strong, apreciază performanța sportivului, dar a dorit să tragă din nou un semnal de alarmă cu privire la inechitatea finanțării din sportul românesc. „Ne bucurăm pentru acest nou titlu național cucerit după o pauză de aproape 15 ani. Din păcate explicațiile pentru această pauză sunt multiple. Sportul românesc se află într-un declin continuu, copiii de astăzi sunt preocupați de cu totul alte activități și foarte puțini sunt cei care doresc să muncească și să se antreneze pentru a ajunge campioni. Sistemul este, în primul rând, de vină, deoarece sportivii nu sunt deloc stimulați. Politica din țara noastră este preocupată, în primul rând, de situația spitalelor, în loc să fie îndreptată către sport, care înseamnă automat prevenție în ceea ce privește starea de sănătate a oamenilor. Prevenția prin sport și mișcare ar trebui să fie o prioritate pentru toate guvernele acestei țări. Noi suntem un club privat și am produs al doilea campion național în aproape 15 ani. Mă nemulțumește profund faptul că nu beneficiem de exact aceleași drepturi financiare de care dispun cluburile finanțate de la bugetul de stat. Noi suntem nevoiți să suportăm absolut toate cheltuielile, în timp ce cluburile finanțate de stat, așa cum este și CS Crișul Oradea, care nici măcar nu fac performanță, dispun la discreție de banul public. Este o mare nedreptate această situație, deoarece corect ar fi ca Guvernul să aloce fonduri exclusiv în baza rezultatelor, a performanțelor, nu așa cum se întâmplă la ora actuală”, a spus Ion Marin, patronul Gym Mar Strong Oradea. Totodată, antrenorul Viorel Crăciunea a ținut să-i mulțumească lui Romeo Corbuț (Agroind Cauceu) pentru sprijinul acordat pentru participarea lui Angelo Covaci la Naționalele de juniori de la Târgu Jiu.