În urmă cu cinci ani pe harta fotbalului județean apărea o nouă echipă, AS Padișul Bihorul Gurani, într-o localitate mică, Gurani, aparținătoare comunei Pietroasa, făcând, la aceea vreme, multă vâlvă printre iubitorii „sportului rege”.

Așadar, în 2015, la poalele Munților Apuseni, în mica localitate Gurani, unde, în vecinătate,  Peștera Urșilor nu mai are nevoie de nicio prezentare datorită faimei pe care o are în țară, dar și în străinătate, a apărut pe harta fotbalului județului nostru o nouă grupare fotbalistică, AS Padișul Bihorul Gurani, datorită inițiativei unui inimos localnic, Radu Mircea Coste, care își iubește locurile natale, dorind prin aceasta să aducă o rază de bucurie consătenilor. Cu o ambiție fantastică, chiar dacă a dat „startul” ideii aproape de începerea campionatului, Radu Mircea Coste a reușit în aceea perioadă să legitimeze 30 de fotbaliști, atât jucători localnici, cât mai ales jucători cu vechi state de servicii în ligile superioare.

Promovată după primul an de existență

Preşedintele grupării, Radu Mircea Coste, a făcut un adevărat tur de forţă pentru ca la ora startului jucătorii să fie puşi la ,,patru ace’’ din punct de vedere al echipamentului sportiv. Astfel, lotul a fost dotat cu treninguri de prezentare, genţi, tricouri pentru încălzire, două rânduri de echipament de joc nou nouţ, iar din punct de vedere financiar jucătorii puteau rivaliza cu cei din Liga a IV-a. În sat, ,,priza’’ la acest adevărat fenomen fotbalistic a prins foarte repede, deoarece preşedintele de onoare, septuagenarul prof. Ioan Toderici, s-a dovedit a fi un adevărat ,,argint viu’’ în sânul echipei, fiind omul potrivit la locul potrivit. Ca un făcut, primul meci a fost disputat în compania vecinilor de la Zorile Buntești, iar înaintea meciului în Gurani a fost o adevărată sărbătoare pe uliţele satului, deoarece, înarmaţi cu steaguri, tobe, trompete și alte accesorii, localnicii s-au întâlnit în faţa căminului, unde au format o adevărată galerie, acesta fiind primul semnal pozitiv că echipa are susținerea locuitorilor, fapt accentuat pe parcursul campionatului când a susținut-o atât „acasă”, mai precis pe terenurile din Buntești, Ștei sau Vașcău, unde își disputa meciurile în calitate de gazdă, cât și în deplasare. După primele etape, văzând entuziasmul consătenilor, Radu Mircea Coste, finanțatorul proaspetei echipe înscrise în Liga a V-a, afirma: „Sincer, felicit jucătorii pentru jocurile prestate, ţinând cont că au evoluat pentru prima oară împreună, dar mai ales pe antrenorul lor, Dorin Boca, care într-o perioadă scurtă de timp a reuşit să formeze o echipă care în viitor sigur va avea rezultate. Am reuşit, iată, să pun în practică un proiect mai vechi pe care în viitor, evident, doresc să-l îmbunătăţesc. Sper ca actualul teren sintetic din sat să poată fi modernizat, astfel ca în viitor echipa să-şi dispute meciurile acasă şi, de ce nu, într-o ligă superioară. Sătenii mei merită mult mai mult, deoarece ataşamentul lor faţă de echipă la acest debut de campionat a fost unul care pur şi simplu mi-a depăşit toate aşteptările, iar acest fapt, sincer, îmi creează o obligaţie mai mult decât plăcută’’. În urma acestei afirmații lucrurile au fost respectate, prin prisma faptului că, după un campionat plin cu peripeții, echipa, care a beneficiat de cele mai bune condiții, a promovat în Liga a IV-a, însă Radu Mircea Coste nu a găsit înțelegere la autoritățile locale de atunci pentru a moderniza terenul sintetic din sat, iar în următorul campionat, în Liga a IV-a, s-a dovedit a fi din nou „turist” pe alte arene din județ, iar acest aspect a făcut ca elanul lui să fie unul „tăiat” cu fiecare meci, până la abandonarea proiectului.

 

Din nou în campionat

Iată însă că în acest an planurile lui Radu Mircea Coste devin din nou îndrăznețe, el contactând conducerea AJF Bihor pentru a (re)înscrie echipa AS Padișul Bihorul Gurani în circuitul fotbalului județean. „Mă bucur pentru domnul Radu Coste și comunitatea din zona Gurani pentru decizia de a continua activitatea fotbalistică în cadrul AJF Bihor. Mai ales în aceste momente grele, este un semn de progres, de atitudine pozitivă și un exemplu. Am discutat cu domnul Radu Mircea Coste, îl așteptăm cu drag din nou în familia AJF Bihor și îi dorim succes. În altă ordine de idei, AJF Bihor este pregătită de reluarea campionatelor în primăvară, decizia însă aparține autorităților publice”, a spus, printre altele, prof. Radu Bitea, președintele AJF Bihor, care a confirmat faptul că Radu Mircea Coste dorește să aibă din nou echipă de fotbal înscrisă într-o competiție organizată. În ultima perioadă în județul nostru, și nu numai, mai mulți oameni din lumea sportului s-au implicat în viața politică, cu bune rezultate, iar Radu Mircea Coste nu vrea să facă notă discordantă, ci, dimpotrivă, prin candidatura sa la funcția de senator de Bihor, pe listele PMP, va dori, după propria-i afirmație, să ajute mișcarea sportivă, în special fotbalul: „În urma discuțiilor cu actuala administrație locală a comunei Pietroasa, recent aleasă, voi putea să-mi duc la finalizare proiectul demarat în urmă cu cinci ani, datorită faptului că implicarea noii conduceri a comunei va fi una substanțială și în viața sportului pe aceste meleaguri”. Deci, sunt suficiente argumente ca sub poalele Munților Apuseni, mai precis la Gurani, la reînceperea campionatului, pe harta fotbalului județean să (re)intre în circuit echipa AS Padișul Bihorul Gurani.