Cel mai important promotor din Ungaria, Felix Racz, sprijinit de fostul campion mondial Mihai Leu, dar și de salontanul Sebastian Silaghi (CS Basti Box), organizează în data de 13 aprilie prima gala de box profesionist din orașul de pe Crișul Repede. Reuniunea pugilistică la care cel mai probabil va fi prezent și Lucian Bute se va desfășura la Trade Center.

Boxul este unul dintre sporturile care nu se bucură de o prea mare efervescență în județul Bihor. Unul dintre puținii oameni care se zbat în această lume este salontanul Sebastian Silaghi. Prin intermediul său, Felix Racz, promotorul maghiar stabilit în Budapesta și originar din Satu Mare a reușit să pună bazele ideii de a organiza prima gală de box profesionist din Oradea. El pune în scenă câte 8 astfel de evenimente anual în țara vecină și nu numai. Și pentru ca totul să fie la superlativ, Racz a luat legătura cu Mihai Leu, prietenul său din copilărie, care imediat și-a oferit suportul în acest sens. „Visul meu a fost să vin în România, unde m-am născut, şi să organizez o gală de box profesionist. De doi-trei ani am tot vorbit cu Mihai Leu să vedem cum putem să organizăm, în condiţiile în care anual avem 8 astfel de evenimente, şase în Ungaria şi câte unul în Germania şi Elveţia. Sunt bucuros că s-a ivit această ocazie. Am ales Oradea pentru că tatăl meu este născut aici şi am dorit să fim cât mai aproape de graniţă. Sper să avem o sală plină şi meciuri cât mai spectaculoase. Gala va fi televizată în România şi Ungaria, iar în joc vor fi unul sau două titluri WBO, unde va arbitra şi Mihai Leu. Nu vor boxa români contra maghiari, ci vor avea adversari din străinătate", a declarat Felix Racz.

Lucian Bute pe lista invitaților

Nume importante din acest sport vor fi prezente la reuniunea pugilistică de la Trade Center. Astfel vor participa preşedinţii federaţiilor de box din România - Vasile Câtea, Ungaria - Erdei Zsolt şi Serbia - Nenad Borovcanin precum și campionii mondiali Lucian Bute și Kovacs Istvan, ultimul fiind reprezentantul WBO. Vor fi organizate 8 meciuri în care România și Ungaria vor avea câte 4 reprezentanți. Alte trei țări europene, Serbia, Italia, Germania, vor avea pugiliști în gala de la Oradea. În funcție de programul pe care îl vor avea la acea dată, trei dintre cei mai valoroși pugiliști români sunt așteptați să boxeze la Oradea. Este vorba despre Mihai Nistor, Flavius Biea şi Robert Jitaru.

„Revin cu plăcere în Bihor”

De calitatea pe care o va avea acestă gală, marele campion Mihai Leu nu are niciun dubiu, el fiind la curent cu tot ceea ce face în acest sport promotorul Felix Racz. „Revin cu mare plăcere în Bihor. Am fost în Salonta la Basti Box, iar acum am descoperit ce mult s-a transformat şi ce frumos e oraşul Oradea. Felix este promotorul nr. 1 în Ungaria. Are gale cu meciuri foarte bune, de nivel tehnic ridicat şi spectaculoase. A fost tot timpul lângă box, este un om corect şi obiectiv. Dacă îşi propune să facă ceva o va face foarte bine. Am avut şi eu un mic aport în aducerea acestei gale şi trebuie să îi mulţumim şi lui Basti (n.r. - Sebastian Silaghi, manager Basti Box Salonta). Sunt convins că va fi o gală foarte bună. Aştept să vină cât mai multă lume, chiar şi eu ca arbitru mă simt bine când văd tribunele pline", a spus campionul mondial WBO la categoria semimijlocie din 1997, boxer care a câștigat toate cele 28 de meciuri susținute la profesioniști.