În contextul în care de la ultimele jocuri oficiale disputate la începutul lunii martie şi până la primele care, cel mai probabil, se vor desfăşura în luna octombrie, vor trece aproximativ 7 luni, Consiliul Director al FRB a propus organizarea unei competiţii de seniori estivale, pe parcursul lunii august, dedicată exclusiv baschetbaliştilor români. Participarea nu va fi obligatorie.

„Ne dorim o competiţie serioasă, care să se adreseze în primul rând jucătorilor români. Ne dorim o întrecere care să readucă baschetul la nivel de seniori în atenţia publicului şi a autorităţilor, încă din luna august. Va fi o competiţie oficială, deschisă tuturor echipelor care evoluează în LNBM sau LNBF şi care vor dori să se înscrie. Este şi o oportunitate pentru cluburile din Liga Naţională să vadă la lucru, la un nivel ridicat, juniorii din propria pepinieră. În funcţie de succesul acestei competiţii, vom decide dacă o vom permanentiza sau nu”, a declarat Horia Păun, preşedintele Federaţiei Române de Baschet, pentru site-ul oficial al forului pe care-l conduce.

 

„O formulă să ne întoarcem la o activitate oficială”

Referitor la acest subiect, Horia Păun a venit cu precizări suplimentare în cadrul unui podcast organizat de către CSU Sibiu prin intermediul Gabrielei Vişan. „Sunt șanse destul de mari să nu mai avem nicio competiție continentală, atât la nivel de cluburi, cât și la nivel de echipe naționale. Astfel am realizat că activitatea noastră ca federație este blocată din punct de vedere internațional și ne-am dorit să oferim un cadru legal cluburilor din baschetul românesc de a putea reveni, de a duce către finanțatorii proprii clubul, fie că sunt consilii locale, fie că sunt sponsori privați, și de a intra din nou în activitate. Sunt convins că după această perioadă de incertitudine va urma cumva și o criză economică. Nu știm exact ce impact va avea la nivelul bugetului echipelor din baschetul românesc. Tocmai de aceea am căutat o formulă să ne întoarcem la o activitate oficială. Gândiți-vă că atât seniorii cât și juniorii au întrerupt activitatea în martie, iar sezonul s-ar relua prin octombrie. Este o pauză mult prea mare. Noi trebuie să ne asigurăm că acești sportivi se pot antrena într-un cadru organizat, pot participa la o competiție oficială, când ne vom întoarce la normalitate”, a explicat preşedintele FRB raţiunile înfiinţării unei astfel de competiţii.

 

Oradea analizează varianta participării

În acest moment, cu datele pe care le avem referitor la pandemia cu noul tip de coronavirus, nu se poate vorbi cu exactitate despre ceea ce urmează să se întâmple în perioada imediat următoare. Este mai mult decât evident că toată această criză sanitară ne conduce automat şi spre o criză financiară. Asta înseamnă că majoritatea cluburilor din baschetul românesc vor fi nevoite să-şi restructureze loturile de jucători astfel încât acestea să corespundă noilor bugete care, cu siguranţă, vor fi diminuate faţă de sezonul 2019-2020. Tocmai acest aspect determină conducerea CSM Oradea să fie rezervată, deocamdată, cu privire la participarea echipei în Liga Naţională de Vară. În acest moment, tripla campioană naţională are sub contract următorii jucători români: Bogdan Nicolescu, Tudor Fometescu și Eduard Petrescu. Exceptându-i pe aceştia, antrenorul Cristian Achim i-a folosit în sezonul trecut şi pe juniorii Vlad Marinău şi Enzo Vescan. Aşadar un total de 5 baschetbalişti autohtoni, un număr prea mic de baschetbalişti pentru a te putea prezenta într-o competiţie oficială. Cu toate acestea este prematur să ne pronunţăm dacă Oradea va lua startul sau nu în cadrul acestei întreceri estivale organizate de către FRB câtă vreme, în acest momet, nici măcar nu ştim când se va permite, de către autorităţi, accesul sportivilor în sală pentru reluarea pregătirilor.