Bihorul și-a desemnat zilele trecute reprezentanții la şah pentru Olimpiada Națională a Sportului Şcolar (ONSŞ), organizată de Ministerul Educației în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Patru şahişti bihoreni vor continua cursa pentru o clasare cât mai bună în ierarhia naţională şcolară.

Gojdiste de top

Astfel, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita a avut loc faza județeană a competiției, având ca profesor coordonator pe dl. Augustin Ciupe, la care au participat reprezentanți ai  mai multor unități școlare din județ.

La fete, reprezentantele Colegiului Național „Emanuil Gojdu” au dominat întrecerile etapei judeţene. Faza pe licee a fost câștigată de Natalia Popa, cu șase partide câștigate din tot atâtea jucate, sportivă care este la a doua calificare consecutivă la Olimpiada Națională a Sportului Şcolar, ea obținând în 2022 locul 16 din 41 la nivel național. Locul I la gimnaziu a fost revendicat tot de o gojdistă, sportiva Mihaela Moțățăianu, care, la rândul ei, a câștigat toate partidele jucate. Profesorul coordonator al celor două sportive a fost doamna profesoară Oana Paul.

La băieți, locul I la Licee cu șase partide câștigate a fost revendicat de Victor Bulzan de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, sportiv aflat și el la a treia calificare la Olimpiada Națională. La gimnaziu, locul I la băieți a fost revendicat de Abel Kiss-Roth, elev la Liceul Teologic Baptist Emanuel.

Rezultate frumoase au obținut și sportivele: Andreea Tulbure (C. N. „Avram Iancu”, Ștei) locul II la licee și Vanesa Daria Moisi (C. N. „Teodor Neș”, Salonta) locul III. La băieți, locurile II și III la licee au fost obținute de Francesco Emilian Bălteanu (C.N. „Samuil Vulcan”) și Asael Laurențiu Știop (Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea”).

La gimnaziu locurile II și III  au fost obținute de Maria Tomaida Condrea (L. Tehn. Nr1, Dobrești) și  Miruna Rebeca Cicortaș (C.N. „Teodor Neș”, Salonta) la fete și Tudor Oprea (C.N. Avram Iancu Ștei) și Bogdan-Dacian Ciarnău (C.N. „Octavian Goga”, Marghita) la băieți.

Etapa Națională a Olimpiadei Sportului Şcolar va avea loc pe 19-21 mai, în județul Dolj. Primii clasați de la fiecare categorie au obținut calificarea pentru faza zonală a întrecerilor de şah din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Astfel, Bihorul va fi reprezentat la licee de Natalia Popa și Victor Bulzan, iar la gimnaziu de Mihaela Moțățăianu și Abel Kiss-Roth.