Din cei 35 de sportivi înscrişi de Federaţia Română de Tir cu Arcul în concurs la prima Cupă Europeană de Tineret, doar 3 au reuşit să urce pe podium. Două dintre medaliate sunt sportive legitimate la Clubul Sportiv Redpoint Oradea, club căruia federaţia nu i-a acordat, în 15 ani de activitate, niciun sprijin.

 

Prima etapă de Cupă Europeană pentru tineret s-a desfăşurat la Bucureşti, pe stadionul Arcul de Triumf. Concursul a adunat 324 de participanţi din 22 de ţări, iar delegaţia României, cea mai numeroasă, a numărat aproape 40 de sportivi la categoriile olimpic şi compound. C.S. Redpoint Oradea a avut în concurs patru sportivi: David Schmidt (13 ani, elev în clasa a VII-a A la Şcoala Generală „Avram Iancu”), Iulia Creţu (13 ani, elevă în clasa a VIII-A la Liceul German „Friedrich Schiller”), Ada Luncan (17 ani, elevă în clasa a XI-a C la Liceul de Arte Oradea), şi Bernadett Haragos (17 ani, elevă în clasa a XII-a D la Liceul „Ady Endre”).

Delegaţia României a fost cazată la 40 de kilometri de arena de concurs, deci ca să ajungă la ora 8 pe teren sportivii trebuiau să se trezească la ora 6, ca să apuce să şi mănânce. Fiind cazaţi atât de departe, nici să stabilească legături cu sportivii din celelalte ţări n-au reuşit, şi iată cum ceea ce trebuia să fie o competiţie reuşită pentru România s-a transformat într-un fiasco. În aceste condiţii, nici nu e de mirare că România a obţinut doar o medalie de bronz la echipe la cadete compound, echipă formată majoritar din fete de la Oradea: Ada Luncan, Bernadett Haragos şi Bianca Rusu (Bacău). Ele au fost devansate de echipa Marii Britanii şi cea a Italiei.

„Ne-ar fi plăcut să fie concurenţă mai mare la echipe, dar nu e vina nimănui că alte ţări n-au avut echipe, iar o medalie este o medalie, mai ales când este singura”, spune Mircea Stroe, directorul CS Redpoint Oradea.

Ceilalţi doi sportivi orădeni au reuşit performanţe bune pentru cei 13 ani ai lor, fiind şi la prima competiţie internaţională. Astfel, atât Iulia Creţu, cât şi David Schmidt au tras scoruri bune pentru vârsta şi experienţa lor, ocupând fiecare locul 17 în clasamentul final la categoriile lor.