Tenismena Mihaela Buzărnescu, locul 24 WTA, a câştigat primul trofeu din carieră, după ce a învins-o, cu 6-1, 6-0, pe grecoaica Maria Sakkari, locul 49 WTA, în finala turneului de categorie Premier de la San Jose.

Finală perfectă la San Jose

Venită în State după o săptămână în care nu s-a antrenat şi s-a adaptat greu diferenţei de fus orar, românca pur şi simplu şi-a spulberat adversara din finală şi a avut nevoie de doar 75 de minute pentru a intra în istorie.

Agresivă de la primul punct, intrată mult înaintea liniei de fund pentru a-şi lansa fie forehand-ul în cross, fie backhand-ul foarte sigur, românca a început la superlativ, cu o serie de cinci game-uri câştigate de-a lungul căreia a transformat-o pe Maria într-un simplu spectator. În încercarea de a opri ritmul galopant al româncei, Sakkari a cerut intervenţia antrenorului, dar sfaturile primite nu au ajutat-o decât să pună pe tabelă game-ul de onoare. 6-1 Buzărnescu, în 40 de minute.

La fel de calmă pe început de set doi, Buzărnescu a făcut ce a vrut cu forehand-ul lovit cu mâna stângă, a început cu break, l-a consolidat după un game lung, iar drumul a fost cât se poate de uşor. Sakkari, aflată, de asemenea, la prima mare finală a carierei, s-a prăbuşit sub presiunea scorului şi a "ciocanelor" trimise de Mihaela Buzărnescu.

Setul doi a fost adjudecat de româncă cu 6-0 și Mihaela a câștigat astfel primul trofeu din carieră.

"Felicitări, Maria, pentru o săptămână grozavă! Eşti atât de tânără, ai tot viitorul înainte. Îmi aduc aminte că acum câţiva ani jucam împreună în turnee futures şi aş dori să ne mai întâlnim în viitor. Sunt foarte fericită că voi fi pe posterul turneului anul viitor, e ceva uimitor pentru mine. Le mulţumesc fanilor, sponsorilor, organizatorilor, supervisorului, arbitrilor şi copiilor de mingi, îmi pare rău că nu a fost o jucătoare din Statele Unite ale Americii. Apreciez tot ce face WTA-ul pentru tot ce face, e o diferenţă mare faţă de circuitul ITF. Vreau să le mulţumesc sponsorului meu, Cotnari, familiei şi antrenorului meu. Vă mulţumesc tuturor, chiar nu ştiu ce să spun mai mult!", a spus românca, la finalul meciului pe care l-a dominat la toate capitolele importante (11-7 la lovituri câştigătoare, 32-34 la greşeli neforţate, 61% - 51% la procentajul primului serviciu şi 79% - 54% la procentajul punctelor câştigate cu prima minge).

Felicitată rapid de Simona Halep

Iar prima care a felicitat-o pe Mihaela pentru performanţa senzaţională a fost Simona Halep: "Sunt atât de fericită pentru tine! Bine ai venit în top 20", a scris liderul mondial, pe Twitter. A fost a treia finală jucată de Mihaela Buzărnescu în carieră şi în acest an, după cele pierdute cu Elise Mertens, la Hobart, în Australia, şi cu Petra Kvitova, la Praga, în Cehia. Pentru primul trofeu al carierei, Mihaela va primi 136.695 de dolari, dar şi 470 de puncte care o vor duce pe locul 20, cel mai înalt al carierei.