După cele două medalii obținute cu echipa României la Mondialele de Atletism și Europenele de Alergare Montană din această vară, sportivul master Marcel Laza, legitimat la CS ˝Bihorul˝ Beiuș, încheie anul cu un succes individual: aur în proba de semimaraton a Campionatului Balcanic!

Cea de-a XXXI-a ediție a Campionatului Balcanic de Atletism Master Outdoor a fost găzduită, în perioada 23-25 septembrie, de orașul grecesc Salonic și a strâns la start sportivi de peste 35 de ani din mai multe țări, chiar și din afara arealului balcanic, reprezentanții acestora din urmă concurând fără să fie consemnați în clasamentele finale.

Printre reprezentanții României care au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului s-a numărat și beiușeanul Marcel Laza, noul campion balcanic la semimaraton al categoriei de vârstă ˝50+˝. Detalii despre competiție ne-a oferit chiar proaspătul medaliat cu aur, acesta declarându-se mulțumit de performanța realizată:

˝Am luat parte la Campionatul Balcanic de pistă, alergând în proba de semimaraton, 21 de kilometri, unde am obținut locul întâi, cu un timp de 1 oră 18 minute și 41 de secunde.

Au fost în jur de 56 de concurenți din mai multe țări balcanice, cum ar fi Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord, România, Albania. Au mai fost și din alte zone, dar nu au intrat în clasament.

E un rezultat foarte bun, iar timpul – 1 oră și 18 minute și 41 de secunde – e și acesta foarte bun, mai ales dacă ținem cont că sunt la 50 de ani. S-a dat startul pentru toată lumea deodată, inclusiv celor din categoria 35+ și, la general, am obținut locul cinci, deci, vă dați seama, cel care a câștigat, de la 35+, a fost la numai un minut în fața mea! Este un rezultat cu atât mai bun cu cât, în ultima vreme, pregătirea mea s-a axat mai mult pe probe montane, pe maraton sau cros.

Am luat, de la început, cursa pe cont propriu. M-am simțit foarte bine, iar faptul că ocupantul locului doi a venit la șapte minute după mine spune tot despre cursa mea. Am avut o zi foarte bună, m-am simțit extraordinar, clima a ținut cu mine, a fost o zi bună pentru alergat˝.

Valorosul atlet beiușean Marcel Laza a mulțumit conducerii clubului ˝Bihorul˝ și sponsorilor fără de care nu ar fi avut toate condițiile necesare obținerii unor performanțe sportive de un asemenea nivel. Totodată, interlocutorul nostru a precizat că, deși nu mai are programate competiții din calendarul Federației Române de Atletism, este invitat la alte câteva întreceri și dorește să participe ori în Spania, ori în Thailanda, la o cursă de 50 de kilometri montan, probă care contează pentru calificarea la ediția de anul viitor a renumitului ˝Marathon du Mont-Blanc˝.

Felicitat pentru faptul că a înălțat din nou Tricolorul pe cel mai înalt catarg al unei competiții prestigioase, Marcel Laza a declarat:

˝Acesta este interesul meu: să-mi promovez țara, zona,  să promovez sportul, în general. Îmi doresc să văd cât mai mulți oameni venind să alerge, să facă mișcare. Mișcarea e sănătate! Asta trebuie să înțeleagă toată lumea!˝