După aproximativ 9 luni de când conducătorul echipei de fotbal Olimpiei Salonta consideră că, în totalitatea lor, comisiile de judecată din cadrul AJF Bihor au luat doar hotărâri aberante necomunicate în timp util, a decis să iasă în faţa presei pentru a prezenta neregulile existente în funcţionarea forurilor care iau decizii.

 

Discuţia este referitoare la  problema jucătorilor extracomunitari. Liviu Codre a prezentat pas cu pas situaţia litigioasă cu privire la cei doi jucători nigerieni pe care formaţia salontană îi avea în lot la ora startului campionatului. Cu toate că la data de 3 august 2016 regulamentul permitea utilizarea a doi jucători extracomunitari, o decizie ulterioară a FRF limita numărul acestora la 1. Astfel, în partida de pe teren propriu din etapa a 5-a cu Universitatea Oradea, spre finalul jocului, în momentul în care se afla în avantaj cu 2-0 , antrenorul Olimpiei a decis introducerea în teren a celui de-al doilea nigerian, chiar dacă se avea la cunoştinţă faptul că situaţia este cel puţin discutabilă. În condiţiile date, Universitatea Oradea a contestat utilizarea celui de-al doilea extracomunitar, având câtig de cauză. Din acel moment a început „războiul”. Salontanii s-au considerat nedreptăţiţi, făcând apel la ambele comisii de judecată ale AJF Bihor: Comisia de Disciplină şi Comisia de Apel. Forul judeţean a făcut adrese către FRF pentru a cere lămuriri, iar în urma acestora deciziile luate au fost nefavorabile salontanilor. În această situaţie, ultima cale de atac a fost contestarea modalităţii de funcţionare a acestor organe decizionale. „Comisiile de judecată ale AJF Bihor nu sunt statutare, asta deoarece regulamentul prevede ca acestea să fie alcătuite din minim 5 membri. La noi, acestea au doar trei membri dintre care unii au şi probele de compatibilitate”, a declarat Liviu Codre.

 

Au angajat o firmă de avocatură

Văzând că toate adresele făcute către AJF sunt fără sorţi de izbândă, conducătorul Olimpiei a contactat o firmă de avocatură care să-i preia cazul. Analizând speţa, avocatul Adrian Coita consideră că judecăţile făcute de către comisiile AJF nu au nicio valoare câtă vreme acestea nu sunt statutare. „Au fost comise neregularităţi de procedură în judecarea cazului la Comisia de Apel, iar în această situaţie, hotărârea luată nu este validă. Atât Comisia de Disciplină, cât şi cea de Apel nu funcţionează conform statutelor şi regulamentelor, fiind incomplete ca număr de membri care, mai mult, au şi probleme de compatibilitate. Ambele comisii trebuie să aibă în componenţă trei membri, un preşedinte şi un vicepreşedinte. O altă anomalie a fost semnarea de către preşedintele AJF Bihor de la acea vreme a unei hotărâri a Comisiei de Apel”, a afirmat avocatul angajat de către clubul salontan.

Aşadar, în concluzie, cei de la Olimpia Salonta, cu toate că o hotărâre favorabilă nu le-ar aduce practic niciun avantaj, îşi doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se petrece actualmente în cadrul AJF Bihor. Ei îşi doresc ca pe viitor situaţia să se schimbe şi nicio altă echipă să nu mai aibă de suferit din acest punct de vedere.

 

Probleme şi la juniori

Într-o altă ordine de idei, s-a adus în discuţie şi meciul de juniori din etapa a 8-a cu CS 2 Oşorhei, care nu s-a mai disputat, din cauză că în raportul de joc nu era menţionată suprafaţa pe care urmează să fie susţinută partida, iar oaspeţii au refuzat iniţial să intre pe terenul sintetic. Cu toate că în final cele două formaţii conveniseră să joace, brigada de arbitri nu a mai permis acest lucru, deoarece trecuse prea mult timp de la ora de start stabilită oficial. Aşadar, o deficienţă organizatorică pe care conducătorul salontanilor şi-a asumat-o câtă vreme nu avea înregistrat oficial la AJF menţiunea că jocurile de pe teren propriu ale juniorilor se dispută pe suprafaţă sintetică.

 

Poziţia AJF Bihor

La solicitarea câtorva jurnalişti sportivi, vă trimitem următoarea poziţie oficială legată de conferinţa de presă suţinută de dl Liviu Codre, vicepreşedintele CSM Olimpia Salonta, la sediul AJF Bihor.

Din respect pentru comunitatea salontană, dar și pentru fotbalul județean, AJF Bihor nu dorește să intre în polemică nici cu dl Liviu Codre, nici cu alte persoane, dar pentru o mai corectă informare a opiniei publice, trebuie să facă următoarele precizări: asociaţia are în componență 48 de membri dintre care doar una singură se consideră nedreptățită de activitatea comisiilor, cu toate că reprezentantul clubului cu pricina (CSM Olimpia Salonta), dl Liviu Codre, a avut mai multe mandate în cadrul forului de conducere (Comitetul Executiv) al AJF, având posibilitatea și pârghiile legale și regulamentare de a îndrepta/îmbunătăți respectiva activitate. Nu a făcut asta, din păcate, ieșind în public doar după ce aceste comisii au luat decizii nefavorabile împotriva echipei pe care o reprezinta. Toate aceste probleme au apărut în mandatul fostei conduceri din care a făcut parte şi dumnealui. Alte detalii, punctuale, vom putea oferi după ce vom citi acuzele care ne-au fost aduse.

Cu respect,

Petru Boros, secretar AJF Bihor