„Miliardarii de carton” și finanțarea publică sunt două dintre problemele majore care există în fotbalul românesc. Prima chestiune a condus la dispariția echipei Turris Turnu Măgurele, care fusese la doar un pas de promovarea în Liga I în sezonul trecut, iar cea de-a doua e legată de Gloria Buzău, care a anunțat oficial, ieri, că se retrage din campionat.

„Patronul” Valentin Dragnea

Turris Turnu Măgurele a anunțat în urmă cu o săptămână că se retrage din campionatul Ligii a II-a. Decizia a venit ca urmare a faptului că Valentin Dragnea, fiul celebrului fost președinte al PSD, Liviu Dragnea, și fostul patron al echipei, a oprit complet finanțarea clubului după ce a redus-o semnificativ, văzând parcursul nu tocmai reușit din acest sezon. În acest context, cu un finanțator de „carton” la cârmă, Turris pur și simplu a urmat titlul cărții scrise de Gabriel García Márquez, „Cronica unei morți anunțate”.

Pretext pueril al primarului social-democrat

Diferită, dar, până la urmă, aceeași este și soarta echipei Glora Buzău. Diferența față de situația echipei din Teleorman este dată de faptul că finanțarea acestei echipe era asigurată de către Primăria orașului Buzău. Dar cum la noi în țară, unii primari, odată ajunși la cârma unor orașe, au senzația că sunt automat patronii banilor publici, decizia nu este neaparat șocantă. Păcat însă că un alt social-democrat se joacă din pix cu soarta a zeci de oameni care își asigurau existența muncind în cadrul acestei echipe de fotbal. Pretextul acestei decizii este unul specific pentru plaiurile mioritice, edilul luând această hotărâre din cauza faptului că, peste noapte, și-a dat seama că dacă formația pe care o finanțează nu are drept de promovare în primul eșalon, investiția făcută de oraș până în acest moment nu este rentabilă. Hotărârea a fost luată peste noapte! Echipa se reunise pe 11 ianuarie cu 28 de jucători prezenți la prima ședință de pregătire din acest an. Ieri, antrenorul Ilie Stan împreună cu toți jucătorii se aflau în vestiar pregătindu-se de plecarea în cantonament la Sărata Monteoru atunci când președintele Cristian Ceaușel și directorul Ion Cazan i-au anunțat că, din acel moment, echipa SCM Gloria Buzău nu va mai continua actualul sezon de Liga 2 și că toți sunt liberi să își caute angajamente la alte echipe.