În ultima vreme, directorul Silviu Odobasianu a anunțat iminenta înființare a unei secții de powerlifting la Clubul Sportiv Bihorul Beiuș. Primii pași au fost făcuți recent, cu ocazia vizitei la Beiuș a președintelui Federației Române de Powerlifting, Ovidiu Pănăzan. De altfel, la Beiuș funcționează deja Clubul Sportiv Lupaș Power Bihor, acesta aparținând lui Ionuț-Florin Lupaș, multiplu campion național, medaliat european și membru în Biroul federal al forului național de powerlifting.

Prin urmare, propunerea celor de la Bihorul ca valorosul sportiv Ionuț-Florin Lupaș să organizeze și să coordoneze viitoarea secție de powerlifting a clubului beiușean pare decizia potrivită în această privință. Silviu Odobasianu, directorul CS Bihorul Beiuș, ne-a oferit detalii despre demersurile făcute pentru înființarea secției de powerlifting și organizarea ediției din acest an a Campionatului Național de Împins din culcat:

„Domnul președinte Ovidiu Pănăzan ne-a vizitat. A fost o vizită de lucru, benefică pentru dezvoltarea clubului nostru, discuțiile axându-se pe înființarea secției de powerlifting. Între timp, aceasta a fost afiliată și am primit hotărârea Federației Române de Powerlifting. În data de 21 august au avut o adunare generală și ne-au trimis aprobarea de afiliere provizorie.

În plus, cu ocazia vizitei la Beiuș a președintelui Pănăzan, am discutat și despre organizarea Campionatului Național de Împins din culcat, în luna noiembrie, care se va desfășura la Beiuș”.

Odobasianu a prezentat apoi obiectivele lui Ionuț-Florin Lupaș în calitate de instructor al secției de powerlifting din cadrul clubului sportiv local:

 „Până la finalul anului, obiectivele sunt să legitimăm sportivii de care avem nevoie și să punem secția pe picioare, iar obiectivele de performanță vor veni în timp. Instructorul Florin Lupaș, fiind un sportiv de înaltă performanță, își dorește să aducă la acest nivel pe cât mai mulți dintre elevii săi și să obțină rezultate și medalii pentru clubul nostru.

În prima fază, vom legitima sportivi pe care Florin îi are deja în pregătire, urmând să ne axăm spre juniori, creșterea juniorilor și dezvoltarea lor”.

Ionuț-Florin Lupaș a confirmat că va avea dublă legitimare, la Crișul Oradea și Bihorul Beiuș, urmând să antreneze la ambele cluburi și să aleagă pentru care dintre acestea va concura, în funcție de finanțarea participării la competiții. Totodată, interlocutorul nostru a vorbit despre viitorul secției de powerlifting a Clubului Sportiv Bihorul Beiuș:

„După cum știți, noi, încă în 2012 am organizat prima competiție de powerlifting la Beiuș, una printre primele întreceri internaționale din țară, Cupa Power Beiuș, bineînțeles, cu sprijinul federației române de specialitate și al domnului președinte Ovidiu Pănăzan, care m-a susținut în ducerea la îndeplinire a tuturor proiectelor mele care au fost sustenabile. Visul era de atunci, dar abia acum s-a împlinit, după nouă ani de zile.

O să formăm echipe de juniori, și anume selecția este 12-14 ani și 14-16 ani, deoarece este foarte greu să lucrezi cu un sportiv de 12 ani în aceeași grupă cu unul de 16, asta pentru că, la pubertate, contează și o diferență de vârstă de jumătate de an. Așa că am ales, împreună cu domnul președinte Ovidiu Pănăzan și cu directorul clubului beiușean, domnul Silviu Odobasianu, o strategie cu două grupe: 12-14 ani și 14-16 ani.

Selecția se va face în funcție de calitățile lor motrice. O să facem selecția accesibilă și cât mai calitativă, pentru că vreau 10-15 sportivi, nu vreau 50-60, cum este la alte sporturi de masă, dar din aceia 10-15 măcar doi, trei să fie medaliați constant la Naționale, iar restul să fie și ei în primii patru, cinci.

Obiectivele vor fi clare: prioritare sunt campionatele naționale, pentru sportivii care or să îndeplinească anumite bareme, dar, în general, vrem să ne axăm pe juniori, care, în trei, patru ani, să participe la campionate naționale, iar dacă vor performa, să fie selecționați în lotul național, dar prioritar rămâne să fim prezenți la campionatele naționale, unde să și punctăm”.

Întrebat care va fi programul competițional propriu și al elevilor săi pentru finalul acestui an, Ionuț-Florin Lupaș a declarat următoarele:

„Până la finalul anului, va fi Campionatul Național de Împins din culcat clasic și echipat, care s-a desfășurat și anul trecut la Beiuș. Vrem să-l organizăm aici și ediția din acest an, deoarece Federația Română de Powerlifting ne-a oferit această ocazie și, totodată, ne sprijină în demersul nostru. Apoi, va urma Campionatul Mondial din Danemarca, unde ne vom prezenta cu un lot de patru persoane. 

În ceea ce-i privește pe elevii mei, vor participa la Campionatul Național de powerlifting clasic de la Iași, care va avea loc în perioada 28 septembrie - 1 octombrie, unde vom fi reprezentate toate cele trei cluburi bihorene - Crișul Oradea, Lupaș Power Bihor și King do-Lions Oradea - care am înființat și Asociația Județeană de Powerlifting. Urmează să afiliem și Clubul Sportiv Bihorul Beiuș. Vrem să participăm cu 11-12 sportivi, care au fost cei mai buni în perioada de pregătire, iar rezultatele le vom vedea după 1 octombrie”.